Política 07/06/2019

Els comuns s'escuden en els vetos creuats de PSC i ERC per llançar la candidatura de Colau

Defensen que la figura de l'alcaldessa en funcions farà de "pont" entre els tres partits

Maria Ortega / Marc Toro
3 min
Colau no es mou i insisteix en l'improbable tripartit d'esquerres sense descartar-se com a alcaldessa

BarcelonaDesprés del cop d'efecte d'ahir, quan van anunciar que volen que Ada Colau es postuli per repetir com a alcaldessa, els comuns han exposat avui els motius de la proposta. Els basen, sobretot, en els "vetos creuats" entre ERC i PSC, que estan fent impossible la difícil via del tripartit d'esquerres que la llista de Colau defensa des de l'inici de la campanya electoral. Segons ha exposat avui la número tres de la llista, Janet Sanz, els comuns continuen insistint en la idea del tripartit –i ho faran fins a l'últim minut de la partida– i creuen que la figura de l'alcaldessa en funcions pot fer de "pont" entre republicans i socialistes. El que no ha entrat a detallar és, però, si retirarien la candidatura a la investidura si s'arriba al 15 de juny sense aquesta entesa. "Ja ho veurem", ha apuntat. L'altre escenari possible –al qual avui els comuns no s'han referit– és mantenir la candidatura i que Colau sigui investida amb els vots del PSC i de tres regidors de la llista de Manuel Valls, tot i que els socialistes han exigit públicament una entesa prèvia.

Segons els comuns, republicans i socialistes avalen un govern ampli d’esquerres com a opció de futur però no volen fer-lo possible ara -amb l'horitzó d'unes eleccions cstalanes- i, per això, defensen el paper de Colau com a "punt de trobada". Sanz i el número dos de Barcelona en Comú, Joan Subirats, han lamentat en roda de premsa que Jaume Collboni (PSC) defugís asseure’s a parlar amb Ernest Maragall (ERC) i que el republicà els llancés a ells un ultimàtum perquè trenquessin negociacions amb el PSC. Sanz ha insistit que la proposta que formulen continua sent un pacte a tres bandes i que no estan valorant "altres escenaris".

"L’objectiu és seguir negociant amb ERC i PSC per fer possible una cosa que sabem que no és descartable a mitjà termini", ha defensat la número tres de la llista, que ha criticat que socialistes i republicans tornin a la "política de blocs". "Nosaltres diem sempre que tots junts", ha reiterat. Sanz ha assegurat que mantenen les converses amb ERC, tot i que no hi ha hagut més trobades dels equips negociadors després de l’ultimàtum. I ha defugit concretar si es plantegen opcions com que Colau no sigui alcaldessa si hi ha una improbable entesa per a un tripartit.

La candidatura a l'alcaldia de Colau l'ha de ratificar aquesta tarda el ple de Barcelona en Comú. Tenen dret a participar-hi més de 1.500 persones. El que no han aclarit encara els comuns és si després s'obrirà una consulta a les bases, com es va fer amb el pacte i el divorci amb el PSC, perquè en aquest cas el que es planteja no és una aliança de govern, sinó "un pas endavant". Els comuns, que van quedar a menys de 5.000 vots d'ERC, no estan disposats a renunciar a l'alcaldia sense plantar cara -com es va criticar que va fer Xavier Trias (CiU) fa quatre anys- ni a donar suport a la d'un altre candidat sense contrapartides clares, com van fer ERC i PSC quan van permetre que Colau resultés elegida.

Des del partit es llegeix el resultat del 26-M com pràcticament un empat que situa Maragall i Colau gairebé en les mateixes condicions per optar a l'alcaldia i reiteren que la seva aposta és un (improbable) tripartit. No concreten, però, què passarà amb la candidatura de Colau si republicans i socialistes, com es preveu, no s'avenen a aquesta jugada.Avui Maragall ja li ha exposat a la candidata dels comuns que l'única manera de rebutjar els vots de la formació de Valls és fer-se enrere.

El PSC "no concep" una investidura de Colau sense els suports garantits

La número dos de la candidatura socialista a Barcelona, Laia Bonet, ha deixat clar que el PSC "només negociarà amb BComú per assolir un acord de govern abans del del dia 15", quan es constituirà l'Ajuntament de Barcelona, i ha afegit que "no concep" que l'alcaldessa en funcions arribi al ple d'investidura "sense haver aconseguit els vots" necessaris per revalidar el càrrec al capdavant del consistori.

En roda de premsa a la seu de la federació del partit a Barcelona, poc abans que el ple de BComú decideixi si valida el pas endavant de Colau per ser investida, la número dos de Jaume Collboni ha opinat que correspon als comuns "buscar els suports" entre els grups i l'ha tornat a cridar a entendre's amb el PSC per un govern que "prioritzi Barcelona per sobre de tot" i no "subordini" la ciutat a l'independentisme. "L'independentisme és incapaç de fer qualsevol cosa que no sigui gesticular", ha reblat.

stats