FINANCES PÚBLIQUES
Política 14/12/2014

El primer escull per als comptes, en mans dels líders

Dirigents de CiU i ERC ho fien tot a un contacte Mas-Junqueras abans del debat al Parlament

Roger Mateos / Laia Vicens
3 min
Alfred Bosch va garantir la predisposició d’ERC a arribar a un acord sobre els pressupostos.

BarcelonaEls pressupostos de la Generalitat per al 2015 segueixen penjant d’un fil. Dimecres vinent el Parlament debatrà l’admissió a tràmit dels comptes que proposa el Govern i les esmenes a la totalitat de l’oposició. I Artur Mas encara no té garantit que el seu projecte superi aquest primer escull. Inicialment confiava a atreure el PSC i ERC cap a l’abstenció -amb això n’hauria tingut prou-, però els socialistes ja se n’han despenjat i ara tot passa perquè els republicans s’alineïn amb CiU. El xoc d’estratègies pel format d’unes plebiscitàries sobre la independència condiciona l’aprovació dels pressupostos. Dirigents de CiU i ERC consultats per l’ARA no descarten l’entesa, però admeten que ara mateix no hi ha res lligat i ho fien tot a un nou contacte entre el president de la Generalitat i Oriol Junqueras que desbloquegi l’acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, els experts pressupostaris de les dues formacions fa més d’una setmana que no es reuneixen. Tothom està pendent de les converses al màxim nivell que hi pugui haver abans del debat parlamentari de dimecres. Mentrestant, des del Govern alerten que tombar el projecte frustraria previsions com ara recuperar la paga extra dels treballadors públics, destinar 458 milions d’euros a inversions o desenvolupar aspectes concrets de la Hisenda catalana. Ahir la portaveu de CDC, Mercè Conesa, feia una “última crida” a ERC, a qui demanava un “gest excepcional en un moment excepcional”. Després d’afalagar els republicans, a qui va definir com uns “socis absolutament fiables”, Conesa es va mostrar “convençuda” que prendran una decisió “d’altíssima responsabilitat” i permetran que s’aprovin els comptes per al 2015.

El portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, semblava corroborar un cert estovament de les posicions inicials del seu partit, en obrir la porta a un pacte sobre uns pressupostos “molt més socials”. Però fonts republicanes puntualitzen que si el Govern busca una “adhesió incondicional” no hi haurà acord. ERC no veu gens clars uns comptes que inclouen com a ingressos virtuals uns 2.500 milions que depenen de Madrid. Els de Junqueras preferirien eleccions immediatament i una pròrroga pressupostària amb ampliacions de crèdit. Però temen que si rebutgen els comptes se’ls carregui el mort d’haver impedit determinades mesures. Per això poden acabar facilitant l’admissió a tràmit dels pressupostos.

Això permetria a Mas i Junqueras guanyar temps per seguir negociant un avançament electoral. Si hi hagués acord en això, l’aprovació final dels comptes, a principis de febrer, podria decaure i caldria prorrogar pressupostos. El primer escull arribarà dimecres. Mas i Junqueras tenen a les seves mans un desenllaç que, com augurava el conseller de la Presidència, Francesc Homs, podria arribar a l’últim minut.

L’ANC exposarà el seu full de ruta dimecres

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, se suma al seguit de conferències dels líders polítics i pronunciarà dimecres un discurs per explicar el full de ruta de l’entitat. Després de les conferències d’Artur Mas, Oriol Junqueras, Miquel Iceta i demà també Joan Herrera, Forcadell anunciarà els passos que l’ANC proposa per als pròxims mesos “per entrar en l’etapa final del camí cap a la independència”. La xerrada, que es farà al Cercle de Gràcia, servirà per “analitzar el panorama polític que s’obre aquest 2015”. De fet, es titularà Eleccions 2015: el pas definitiu cap a la independència, de manera que l’ANC insistirà en la necessitat d’un avançament electoral, com demana des de fa setmanes.

stats