Política 13/09/2014

Espadaler convida la militància d'Unió a obrir el debat sobre la independència

El nou secretari general dels democristians recorda que el partit "des del primer moment" ha defensat un "model confederal"

Ara
2 min

BarcelonaEl nou secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha enviat aquest dissabte a la militància del partit una carta en què convida a obrir el debat sobre com posicionar-se davant la segona de les preguntes de la consulta del 9 de novembre. Unió aposta per un sí a la primera ("Vol que Catalunya esdevingui un estat?"), però internament hi ha disparitat de criteris sobre com respondre a la segona ("Vol que aquest estat sigui independent?"). Un cop Artur Mas convoqui formalment la consulta, Unió decidirà en un consell nacional el seu posicionament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Espadaler indica en la seva carta que el debat s'ha d'emmarcar en els "paràmetres d'allò que hem defensat des del primer moment: un model confederal que parteixi del ple reconeixement de la nostra realitat nacional, amb totes les conseqüències que se'n deriven".

"Us convido a fer un debat rigorós i respectuós. Un debat que posi en valor tot allò que ens uneix, com la necessitat mateixa de decidir el nostre futur, de fer-ho democràticament, de fer-ho emparats per la legalitat i de fer-ho per superar la insostenible situació actual tant des de la perspectiva de l'autogovern com des de les perspectives de respecte a la nostra llengua, al nostre model educatiu, aspectes nuclears i irrenunciables, per no parlar de l'infrafinançament humiliant al qual estem sotmesos", exposa.

D'altra banda, Espadaler adverteix que el compromís d'Unió al costat de la resta de forces del dret a decidir "en cap cas" pot portar-la a "renunciar" als seus postulats en educació, economia, defensa de la família i model de societat. Renunciar-hi seria "trair-nos a nosaltres mateixos", alerta Espadaler, que insisteix a remarcar que el dret a decidir s'ha d'exercir "sobre les bases de la legitimitat, el diàleg, la democràcia i la legalitat".

stats