Política 27/05/2016

Espanya reforça la presència a Veneçuela per la "inseguretat" que viu la colònia espanyola

Santamaría presumeix de ser "un dels països que acull més refugiats" d'Europa, tot i que ha acollit menys de 50 dels 16.000 a què s'ha compromès

Dani Sánchez Ugart
2 min
Soraya Sáenz de Santamaría

MadridEl consell de ministres espanyol d'aquest divendres s'ha centrat en la política exterior espanyola. Precedit per una reunió del Consell de Seguretat Nacional, en què s'ha aprovat elaborar un informe per incrementar la presència diplomàtica espanyola a Veneçuela, per la "situació de seguretat" que viu la colònia de 200.000 nacionals espanyols que viuen al país, segons ha explicat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En plena escalada de tensions diplomàtiques amb l'executiu de Nicolás Maduro, el govern espanyol ha aprovat el retorn de l'ambaixador espanyol a Caracas i l'elaboració d'un informe per "reforçar la presència" diplomàtica al país. Segons Santamaría, que no ha detallat quines mesures concretes estudien prendre, els motius és que hi ha un "problema de seguretat" dels nacionals espanyols, pel desabastiment que hi ha de productes bàsics, i també per la situació d'excepció decretada pel govern de Maduro però no refrendada pel poder legislatiu.

Veneçuela s'està fent un lloc a la campanya electoral, amb un viatge del líder de Ciutadans, Albert Rivera, al país, que ha motivat que Maduro convidés la resta de líders espanyols a fer una visita. Amb aquesta inclusió de la situació al país en l'agenda del Consell de Seguretat Nacional, Rajoy fa un pas més atiar el foc. "Hi ha una preocupació del nostre ministeri d'assumptes exteriors, i la seguretat dels nostres nacionals és una qüestió de la incumbència del consell de seguretat", ha justificat Santamaría.

En aquesta reunió també s'ha fet balanç de la seguretat en l'últim any i s'ha discutit el nivell d'alerta terrorista a Espanya, que s'ha mantingut en nivell quatre.

Refugiats

Un altre dels aspectes que ha centrat el consell de ministres ha estat la política d'acollida de refugiats de l'executiu. Tot i que Espanya només ha rebut uns 40 dels gairebé 16.000 refugiats que es va comprometre a acollir, Santamaría ha tret pit que el país és "un dels que més" està treballant per acollir-los.

La vicepresidenta ha explicat que durant el 2015 es van disparar les demandes d'asil fins a les 20.000, quatre vegades més que el 2013. I del gener a l'abril, la tendència continua sent a l'alça, i han arribat 6.000 demandes d'asil més.

Santamaría ha explicat que ja han arribat 22 refugiats de Grècia i que al juny n'esperen 86 més, i altres des d'Itàlia. Amb tot, ha dit, un cop completats els trasllats, Espanya serà "el tercer o quart país" que més n'haurà acollit, tot i que superarà per poc els 150, una fracció del total que s'ha compromès.

stats