LA RESPOSTA DE L’ESTAT
Política 04/07/2017

La Moncloa: “El Govern pressiona funcionaris”

Méndez de Vigo acusa Puigdemont d'"obscurantisme" en la preparació del referèndum

Dani Sánchez Ugart
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ahir, reunit  a la Moncloa.

MadridEl govern espanyol estarà atent als anuncis que pugui fer la Generalitat avui, en relació a la llei del referèndum, per estudiar si es poden imputar possibles “responsabilitats” als membres de l’executiu. Fonts de la Moncloa van recordar ahir que la sentència del Tribunal Constitucional del febrer establia que els “actes preparatoris” poden incórrer en il·legalitats, tot i que van considerar que l’estratègia del Govern ha passat per fer “anuncis d’anuncis”, amb poca base impugnable. De fet, últimament aquests anuncis han estat perseguits per la fiscalia i no pel mateix executiu estatal, que segueix l’estratègia d’evitar embrutar-se les mans en el combat al Procés per no victimitzar els polítics sobiranistes. Tot i aquesta actitud a l’expectativa en el flanc judicial, políticament la Moncloa va continuar ahir atacant el Procés, i va acusar l’executiu català d’estar “pressionant” funcionaris, alcaldes i mitjans de comunicació per poder tirar endavant el referèndum, segons va dir el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també ministre d’Educació va criticar, a més, que els preparatius s’estan duent a terme “amb gran obscurantisme”, després de les filtracions que ahir es van publicar en diversos mitjans. Méndez de Vigo també va acusar la CUP d’estar pressionant els Mossos perquè no s’oposin al referèndum i va protestar per la “pèrdua de neutralitat” que, segons ell, ha patit un Govern “que només representa els independentistes”. “Seguim mantenint la mateixa posició de sempre, que és ferma pel que fa al contingut: el referèndum és il·legal”, va dir, abans d’insistir a convidar el president Carles Puigdemont a defensar el referèndum al Congrés de Diputats a partir d’una proposta de reforma de la Constitució.

A tres mesos de l’1 d’octubre, Méndez de Vigo va dir que els governants catalans no tenen eines per fer el referèndum: “No hi ha urnes i molts alcaldes diuen que no deixaran locals. I tampoc tenen cens, perquè això vulnera les dades personals de la gent”, tot i que el Govern ja disposa de les dades que li permetrien crear aquest cens, tal com va publicar ahir l’ARA.

Sobre la publicació a El País de nous detalls de la llei de transitorietat, Méndez de Vigo va afirmar que el “sorprèn” que s’hagi impulsat “d’amagat”, i va assegurar que fins i tot alguns consellers no saben què fa el Govern en el seu conjunt per preparar el referèndum, en referència velada al fins ahir conseller d’Empresa, Jordi Baiget. “La fórmula que pretenen, a través d’una assembla constituent, ens allunya d’Europa, perquè això es fa en altres latituds”, va insistir Méndez de Vigo, apuntant així indirectament al procés constituent que es viu a Veneçuela, la mateixa comparació que va fer servir El País. També va carregar amb duresa contra l’esborrany el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, que va titllar de “delirants” els plans dels independentistes que estan sortint a la llum. “No resisteix cap prova de legalitat”, va dir ahir, segons informa Mariona Ferrer i Fornells.

Albiol insisteix en Veneçuela

Per la seva banda, el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, també va dir que l’articulat de la llei de transitorietat jurídica és “propi de la Constitució bolivariana de Veneçuela i de Nicolás Maduro” i va retreure a Junts pel Sí i la CUP que la vulguin presentar primer al carrer abans de portar-la al Parlament. Albiol va acusar Puigdemont de tensar la societat i d’actuar amb les maneres “d’un estat totalitari”.

En una roda de premsa recollida per Europa Press, Albiol va assegurar que la Generalitat viu “la seva pitjor decadència dels últims 100 anys, superior a la que es va viure durant els anys del franquisme”. De fet, el líder popular va dir que tot i que la dictadura de Franco va suspendre la Generalitat, “hi havia un president de categoria que en mantenia l’essència”, Josep Tarradellas.

stats