Política 13/12/2016

El govern espanyol posa en coneixement de la Fiscalia que diputats de la CUP van trencar i cremar fotos del rei

Ho ha confirmat el delegat del govern espanyol, Enric Millo, que ha argumentat que la llibertat d'expressió limita amb el "respecte a les institucions democràtiques"

Ara
2 min
Enric Millo, atenent la premsa a la delegació del govern espanyol a Catalunya

BarcelonaEl govern espanyol ha posat en coneixement de la Fiscalia el fet que ahir diversos diputats de la CUP estripessin fotografies del rei Felip VI en seu parlamentària i en cremessin en diverses concentracions de suport als 5 encausats per haver cremat imatges del monarca a la manifestació de l'11-S. Així ho ha confirmat el delegat del govern espanyol, Enric Millo, en una entrevista a Ràdio 4, des d'on ha denunciat el "rebuig total i frontal" del govern a aquests fets, que ha qualificat d'"injuriosos i insultants" i d'un "atac a la convivència".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Millo, la crema o el trencament de fotos del rei són actes "desafiants" que estan "fora del que es pot esperar dels representants polítics" perquè els situa "fora de la democràcia i de les regles del joc". "No es pot acceptar aquest comportament, tampoc en nom de la llibertat d'expressió", ha dit Millo, perquè aquesta té un límit, que és el "respecte a les institucions democràtiques".

El portaveu del govern espanyol fa referència així a la roda de premsa en què els diputats de la CUP Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Mireia Vehí, Gabriela Serra, Joan Garriga i Anna Gabriel, i la portaveu del secretariat, Núria Gibert, van estripar fotografies del rei Felip VI.

A la tarda, en una concentració de suport als detinguts a Barcelona, els diputats Mireia Vehí, Eulàlia Reguant i Carles Riera van cremar fotografies del rei.

La diputada Eulàlia Reguant crema una imatge del rei  davant la mirada de Mireia Vehí i Maria Rovira

Així, Millo ha destacat el "paper correcte, impecable" que tenen els Mossos a Catalunya i ha subratllat que Jané i el cos català han complert "amb la seva obligació, que és atendre els mandats judicials".

Ciutadans i el PP han demanat a la mesa del Parlament que reprovi els 6 diputats de la CUP i la portaveu del secretariat per haver estripat la fotografia del rei durant una roda de premsa al Parlament. El portaveu del PP a la Cambra, Alejandro Fernández, ha considerat que tots ells han desobeït els articles 7 i 8 del codi de conducta, que demanen que "els diputats del Parlament han de mantenir en tot moment una conducta respectuosa amb els altres diputats i amb els ciutadans" i fixen també que "en les compareixences públiques davant els mitjans de comunicació, els diputats del Parlament han de tenir cura de l’actitud, el llenguatge emprat i el tracte

envers els professionals de la informació i també les altres persones que hi són presents, amb la finalitat de preservar la dignitat de la institució parlamentària".

Fernando de Páramo, portaveu adjunt de Ciutadans al Parlament, ha argumentat que es poden defensar totes les idees, però sempre des del "respecte democràtic".

L'òrgan rector de la Cambra ha postposat aquesta votació fins a la setmana vinent per tenir més temps per estudiar el cas.

stats