Política 27/11/2020

El govern espanyol descarta retirar el títol de rei emèrit a Joan Carles I perquè és costum en altres monarquies

L'executiu ho ha explicat en resposta a una pregunta escrita d'un senador de Compromís

Ara
1 min
Joan Carles I va amagar 7,9 milions d'euros a Suïssa fins a l'agost del 2018

MadridEl govern espanyol no té intenció de restar prerrogatives a Joan Carles I. La fugida pactada amb la Moncloa és, de moment, tot el que l'executiu està disposat a fer en resposta als escàndols judicials que envolten l'anterior cap de l'Estat. La condició de rei emèrit, que es va crear expressament per a ell arran de l'abdicació a través d'un decret firmat per l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, es mantindrà, tal com ha assenyalat l'executiu en una resposta escrita al senador de Compromís Carles Mulet. Segons ha informat Europa Press, el govern espanyol sosté que aquest tracte honorífic és costum en altres monarquies i que va en la línia dels precedents històrics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La qüestió de la Casa del Rei és un punt de desacord sabut dins el govern de coalició espanyol, tal com va quedar demostrat quan es va produir la fugida. Fa només uns dies el vicepresident segon, Pablo Iglesias, en una entrevista al diari italià La Stampa, va reiterar que era una "vergonya" que Joan Carles I continués a Abu Dhabi mentre es van obrint noves investigacions sobre les seves activitats presumptament irregulars.

Des d'En Comú - Podem es van presentar una bateria d'iniciatives orientades a rebaixar el blindatge que la monarquia té com a institució de l'Estat. Entre aquestes també hi havia que es retirés la condició de rei emèrit a Joan Carles I, que de manera vitalícia inclou el tracte de majestat i els honors anàlegs a l'hereu de la corona, príncep o princesa d'Astúries. Els comuns també van anunciar el mes d'agost que es personarien com a acusació popular en les causes judicials obertes i demanaven la fi de la inviolabilitat de Joan Carles I.

stats