Política 10/09/2020

El govern espanyol preveu impulsar la reforma del delicte de sedició en aquest curs polític

Junqueras critica que l'executiu del PSOE i Podem no ha fet "res" per als presos polítics

Ara
3 min
El ple del Congrés dels Diputats durant el debat sobre la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma

MadridEl govern espanyol preveu impulsar la reforma del delicte de sedició del Codi Penal en aquest nou curs polític. Es tracta dels canvis legislatius que haurien de repercutir positivament sobre els presos polítics catalans condemnats per aquest delicte. Segons ha avançat El Periódico i ha confirmat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en declaracions a la Cadena SER, aquesta reforma és un dels punts més destacats dels projectes legislatius que el govern de Pedro Sánchez vol portar al consell de ministres en els pròxims mesos i després traslladar al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ho prepararà el ministeri de Justícia, es portarà al consell de ministres, en seran informats tots els que n'hagin de ser informats i començarà el debat parlamentari en el qual es podrà enriquir el text", ha explicat Campo. Aquesta llei també es convertiria en un senyal de Sánchez cap als 13 diputats d'ERC i els quatre del PDECat per intentar que donin suport als pressupostos generals de l'Estat. Els partits independentistes van més enllà i sempre han demanat directament l'amnistia dels presos, però saben que difícilment el govern espanyol s'hi avindrà.

Campo ha recordat que aquesta reforma del delicte de sedició és un compromís del mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va citar tant en el seu discurs d'investidura com en l'entrevista que li va fer TVE a principis d'aquesta setmana. Llavors el president va apel·lar que calia ser "empàtics i sensibles" amb "la ruptura emocional" que hi hagut en una "part de la societat catalana". Segons el ministre de Justícia, però, la reforma no és un gest per intentar acontentar una part dels grups independentistes a canvi dels comptes públics, sinó que és necessària en si mateixa. Ha argumentat que la revisió del Codi Penal és una "formula molt necessària" per adequar Espanya als països del seu entorn.

Tal com va publicar l'ARA, a principis del mes d'agost els comuns ja van pressionar el PSOE perquè impulsés aquesta reforma i ho van fer concretant per escrit la seva proposta per alliberar els presos, que elimina del Codi Penal el concepte "tumultuari". El partit que al Congrés lidera Jaume Asens considerava que l'epidèmia ja no podia ser més excusa perquè el govern espanyol segueixi aparcant aquesta reforma.

Precisament aquest dijous el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha criticat que el govern del PSOE i Unides Podem no ha fet "res" per canviar la situació dels presos. Ho ha fet a través d'un article escrit a quatre mans amb el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, que publica el rotatiu portuguès Público. El líder republicà conclou que "la justícia arribarà quan el cas català arribi a Europa". Tot i les crítiques, insisteix que l'obligació de Catalunya és "asseure's a totes les taules de diàleg".

Altres reformes

La reforma del delicte de sedició no és l'única proposta legislativa del govern de Sánchez per a aquest nou curs polític. També preveu, per exemple, una llei de memòria que obriria la porta a anul·lar la condemna del president de la Generalitat Lluís Companys. A més, preveu una reforma de la llei de secrets oficials, una reivindicació del PNB, un altre dels partits que estaria disposat a donar suport als pressupostos generals de l'Estat. Altres lleis previstes són sobre la protecció dels treballadors; sobre l'habitatge; sobre el transport públic; sobre la ciència; sobre la llibertat sexual, i contra el dopatge. Per intentar aprovar tots aquests projectes, si una cosa necessitarà Sánchez seran suports, ja que el govern de coalició que forma amb Podem no té la majoria garantida al Congrés.

stats