Política 30/11/2016

El govern espanyol promet actuar en contra dels pressupostos si inclouen la partida per al referèndum

El portaveu del PP al Congrés ho considera una "decisió molt desafortunada"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando (dreta), ahir al seu escó. EFE

MadridEl portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, ha advertit aquest divendres que el govern de Mariano Rajoy actuarà si després de la tramitació dels pressupostos de la Generalitat per al 2017 continua incloent-se la partida prevista per al referèndum d'independència del setembre de l'any vinent. En declaracions als passadissos del Congrés, Hernando ha considerat una "decisió molt desafortunada" el gest del Govern i ha assenyalat que l'executiu espanyol confia que "s'esmeni" aquesta partida durant la tramitació al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si no és així, i es mantenen els 5,8 milions d'euros previstos en els pressupostos, ja ha avançat que "obligaria a actuar" el govern de Mariano Rajoy. En aquest sentit ha reclamat a totes les parts que facin "esforços" per al diàleg, per no "tirar més llenya al foc". El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ja va recordar ahir al Govern des del Senat que no pot aprovar partides per a mesures per a les quals no té competències.

En la via del "diàleg" promès per Rajoy amb Catalunya ha insistit la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, fins a dues vegades aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés. Però ha reiterat que ha de ser dins la "legalitat" i que en cap cas permetran la celebració d'un referèndum, perquè "liquida l'essència de la nació espanyola".

Durant la resposta a una interpel·lació del portaveu al Congrés del PDECat, Francesc Homs, la portaveu de l'executiu ha tornat a reptar el sobiranisme a reformar la Constitució si vol celebrar un referèndum. I ha instat en aquest sentit Podem i el PSOE a entendre's si volen també tocar la carta magna per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya.

stats