Política 16/04/2016

Un espia espanyol afirma que fa més de vint anys ja sabien que Pujol amagava diners a Andorra

Mikel Lejarza, conegut com el Lobo, es va infiltrar a ETA i va ajudar a desmantellar-ne la cúpula el 1975

Ara
2 min
Mikel Lejarza -d'esquena- evita mostrar el rostre a les entrevistes arran del cop a ETA

BarcelonaL'espia Mikel Lejarza, més conegut com el Lobo, ha afirmat en una entrevista a Europa Press que fa més de vint anys, cap als anys noranta, ell i el seu equip van informar que el llavors president de Catalunya, Jordi Pujol, tenia una fortuna a Andorra. "Ho sabíem perfectament", ha declarat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Servei Central de Documentació (Seced) franquista, que més tard es convertiria en el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), va fitxar Lejarza i el va infiltrar a ETA durant els anys setanta. Va arribar prou amunt en la jerarquia de l'organització armada i el 1975 va ser clau en una operació amb prop de 150 detencions. Ara no és clar a què es dedica però afirma a l'entrevista que s'ha "ficat en el món econòmic" -a espiar, s'entén.

En l'entrevista, feta arran de la publicació d''El dosier del rey', la segona novel·la inspirada en ell, Lejarza afirma que "la independència catalana no s'ha frenat bé des de l'aspecte polític" i que "la intel·ligència va ser la seva feina perfectament". Assegura que fa més de vint anys ja tenien "tota la informació de tot el que s'ha vist després", que la van recopilar quan a ell i el seu equip els van enviar el 1990 a Barcelona per desmantellar Terra Lliure abans dels Jocs Olímpics del 1992.

Lejarza valora positivament la sortida d'Arnaldo Otegi de la presó. "És bo perquè veiem que s'acaben les armes", diu, encara que lamenta que els independentistes bascos vulguin governar i no renunciïn al separatismE. Està convençut que ETA està acabada i que tan sols "busca un moment polític més afí, no amb un govern del PP, per exemple", per escenificar el lliurament de les armes.

L'espia, que assegura que ha treballat contra el jihadisme, manté que se'l podrà derrotar perquè tot terrorisme té data de caducitat, encara que aquest sigui més complicat de combatre. Assegura que els infiltrats són fonamentals per tenir informació i que Espanya "té agents molt bons i és un país punter en control".

stats