POLÍTICA
Política 08/06/2011

El govern espanyol demana rectificar "immediatament" el diccionari que exalta la figura de Franco

El ministre d'Educació es desmarca dels continguts del llibre editat per la Reial Acadèmia d'Història, un organisme amb què el ministeri només manté “una relació administrativa”, ha dit

Agències
2 min
Diccionari Biogràfic Espanyol

MadridLa polèmica sobre el Diccionari Biogràfic Espanyol ha arribat aquest dimecres al Congrés, on el govern espanyol ha demanat a la Reial Acadèmia d'Història que rectifiqui “immediatament” les entrades que, com la de Franco, no tenen rigor històric. La biografia del dictador, escrita per Luis Suárez, afirma que el general "va muntar un règim autoritari però no totalitari". El ministre d'Educació ha criticat qualsevol "exaltació formal o ideològica, qualsevol justificació o revisionisme" del franquisme, però ha considerat que la qüestió és, sobretot, un assumpte "de rigor històric, d'objectivitat, que no s'ha fet bé". 



Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha donat resposta a dues preguntes dels diputats d'IU Gaspar Llamazares i del PNB Aitor Esteban Bravo durant la sessió de control al govern. "Reial caverna d'història" és la manera com Llamazares ha definit la institució que ha elaborat, ha dit, un "panegíric franquista" i "un pamflet contra la democràcia i contra la República". Per això, el diputat d'IU ha exigit al govern espanyol que trenqui el conveni amb la Reial Acadèmia d'Història i que no permeti que es publiqui cap edició del diccionari. "El diccionari és un insult a la intel·ligència, a la ciència i a la història" i "un frau i burla a la democràcia perquè amb diners de la democràcia no es pot fer colpisme tou", ha explicat Llamazares. 



També ha criticat el llibre el diputat del PNB Aitor Esteban Bravo. El basc ha qualificat l'acadèmia que ha elaborat el diccionari com “una institució fossilitzada i ideologitzada”, un "búnquer del passat", i ha considerat "un escàndol" que s'encarregués l'entrada de la biografia de Franco a "una persona que ha estat secretari d'Universitats en el règim dictatorial i que és president de la germanor del Valle de los Caídos".



Després d'insistir que l'executiu ha exigit a l'Acadèmia que "és indispensable que es rectifiquin immediatament les entrades que no compleixen" els requisits de rigor, el ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha explicat que no li correspon assenyalar "com ha de fer-se -la rectificació- ni quin és el camí per aconseguir-la". Gabilondo ha recordat que "el ministeri d'Educació no ha intervingut en cap moment en l'elaboració, supervisió o edició dels continguts de l'obra" ja que la relació de la Reial Acadèmia d'Història amb el ministeri és estrictament administrativa. Gabilondo no té, doncs, capacitat d'intervenir ni en el funcionament intern ni en la independència científica de l'organisme.

stats