Política 06/06/2019

El govern espanyol es nega a reunir-se amb Torra un dia després de la seva petició formal

La vicepresidenta Calvo diu que és "inaudit" que demani una reunió "per parlar del poder judicial"

Ara
2 min
L’actual vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ahir atenent els mitjans des de Còrdova.

MadridEl president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, no es reunirà amb Quim Torra, que ho va demanar ahir enviant una carta formal. "El president no rebrà Torra", ha sentenciat la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, que ha qualificat com a "inaudit" que Torra demani asseure's "per parlar del poder judicial".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Quim Torra està demanant al president que representa el poder executiu que parli del poder judicial. Mirin, això no passarà. A ningú se li acut que el president d'una democràcia es posi a parlar de les sentències dels judicis, de la situació de ciutadans que estan immersos en un procés judicial, i això és inconcebible", ha afegit Calvo.

La vicepresidenta, que ha comparegut aquest dijous al matí després d'un acte al Centre d'Igualtat de Móstoles, no ha volgut entrar en detalls sobre els càlculs i aliances de cara a la investidura de Pedro Sánchez. "Estem complint etapes, no hi ha vies ni el contrari", s'ha limitat a dir.

A les paraules de Carmen Calvo, s'hi ha afegit el ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE, Jose Luís Ábalos, qui ha defensat que "la independència judicial" i "la repressió" no són temes "abordables" per al govern espanyol. Des de Luxemburg on s'ha reunit amb els seus homòlegs de la Unió Europea, Ábalos ha assegurat que amb Torra sí que poden parlar sobre "projectes polítics" i per abordar "el problema de convivència que viu Catalunya". Tot i això, ha avisat que primer cal que hi hagi "un govern amb suport i estable" a Madrid. "Això s'aconsegueix després d'una investidura", ha apuntat.

La investidura de Sánchez i el govern de Navarra

Pel que fa a les negociacions per revalidar l'executiu socialista a Madrid i per governar a les comunitats autònomes, Ábalos ha dit que la proposta d'UPN d'abstenir-se a la investidura de Pedro Sánchez a canvi de governar Navarra és "molt responsable i sensata" però ha criticat que fa valer els seus "interessos partidistes". "La governabilitat no ha de ser a canvi de res", ha exigit, recordant l'oferta de Manuel Valls a Barcelona.

Sobre la situació dels socialistes a Navarra, Ábalos ha assegurat que "estan en el seu dret" d'explorar les possibilitats per governar, si bé ha avisat que les aliances amb altres partits també són "competències" dels òrgans federals del partit. En aquest sentit, secretari d'organització del PSOE ha reiterat que la direcció del partit no creu que Bildu pugui formar part de cap acord de govern per ser una formació "radical" que "qüestiona el sistema constitucional" d'Espanya.

El secretari general del PSOE també s'ha referit a la posició de Ciutadans, que considera que és "incomprensible" i que la seva "transversalitat ha passat a l'oblit". Així, considera que el partit d'Albert Rivera tenia una vocació "regeneracionista" i "centrista", però que ara s'ha desviat d'aquest objectiu intentant govern a Castilla i Lleó i Múrcia amb el PP. Ábalos ha criticat que els populars han governat durant molt temps en aquestes comunitats autònomes amb una "hegemonia basada en el clientelisme polític".

stats