Política 03/10/2017

La premsa espanyola reclama a Rajoy que apliqui l'article 155

Recull dels principals editorials dels diaris que sí que han sortit aquest 3 d'octubre

Ara
3 min
Pedro Sánchez i Mariano Rajoy reunits a la Moncloa l'endemà de l'1-O

La Vanguardia

El rotatiu del Grupo Godó insisteix a demanar una taula d’intermediació, com ja va fer dilluns, a través d’una comissió independent de juristes, i també segueix posant en el mateix pla de responsabilitat pel succeït l’1-O al govern espanyol i el català, a qui desaconsella la DUI: “Perquè podria abocar a la suspensió de l’autonomia i, encara que sembli paradoxal, acabaria frenant els anhels de la causa independentista”. En tot cas, afirma que “cal calmar els ànims i buscar sortides a la crisi. Com més aviat millor”.

El País

El diari de Prisa nega lleialtat europeista als partits independentistes catalans (ERC, PDECat i CUP), cosa que els invalida per demanar la mediació de la UE, petició que considera “una mera operació de propaganda” i un “ultimàtum” basat en “un fals dret a votar la secessió o, directament, al reconeixement da la independència”. I afirma que “el caràcter fraudulent de la pretensió secessionista s’evidencia en el fet que demana a Europa suport mediador per a una causa la finalitat última de la qual és la fragmentació de l’Estat. És a dir, exactament el contrari de la filosofia fundacional de la UE, que postula la superació dels dimonis que els nacionalismes excloents sempre han portat a Europa”. També critica el govern de Rajoy per no rebatre bé “la propaganda secessionista”.

Abc

El rotatiu carrega contra els Mossos, als quals atribueix un “historial de brutalitat (...) tantes vegades denunciada pels col·lectius de tot tipus a Catalunya”, i recorda, per exemple, les “càrregues salvatges” que van fer en la vaga general del 2012 o contra els estudiants contra el pla de Bolonya el 2010. A partir d’aquí, critica la policia catalana perquè diumenge passat “renunciessin a intervenir per frenar un delicte –el referèndum il·legal de l’1-O- com si mai abans haguessin fet ús de la força”.

La Razón

En un editorial titulat ‘Democràcia, concòrdia i 155’, el diari dirigit per Francisco Marhuenda afirma que Puigdemont “torna a fer impossible el diàleg”. “Ho va demostrar en portar fins al límit el xoc amb la insurrecció del passat diumenge [en referencia al referèndum] i ho torna a fer impossible amb la seva amenaça de declarar unilateralment la independència d'aquí uns dies”. Afirma que “Puigdemont és un perill per a la concòrdia i la democràcia a Catalunya” i li diu a Pedro Sánchez que no toca demanar diàleg, sinó “tancar files sense fissures” amb el govern de Rajoy. El diari creu que el govern espanyol “està legitimat per aplicar l’article 155 de la Constitució si el govern català declara la independència”.

El Mundo

Aquest diari també demana que Rajoy apliqui l’article 155 de la Constitució per intervenir la Generalitat, i que ho faci immediatament. “Ja no hi ha lloc per a actituds com la que va mostrar ahir Pedro Sánchez davant Mariano Rajoy: amables i fútils invitacions al diàleg amb uns dirigents la traïció dels quals els ha portat a trepitjar l’ordre legítim. És un error majúscul esquerdar el bloc constitucionalista. Tanmateix, la responsabilitat d’assumir el comandament recau sobre el president del govern. Ningú sap a què està esperant per aplicar les mesures legals necessàries –l’article 155- per restaurar el marc constitucional a Catalunya”.

El Periódico

El diari barceloní afirma que “Carles Puigdemont va demanar ahir una mediació internacional, una proposta contradictòria amb la seva actitud de donar per vinculant el referèndum i de tramitar la declaració d’independència. Cal insistir que la intolerable violència de la policia als carrers de Catalunya no converteix l’1-O en un referèndum legal amb garanties democràtiques. No ho va ser, i actuar políticament com si ho fos és un acte (un altre) d’enorme irresponsabilitat política”. I a Rajoy li diu que “la Moncloa ha d’escoltar i recapacitar”.

stats