Política 11/11/2020

El 60% dels espanyols empitjoren la seva valoració del govern de Sánchez arran de la pandèmia, segons el CIS

Un de cada dos ciutadans millora l'opinió sobre la Guàrdia Civil, l'exèrcit i la Policia Nacional

Ot Serra
3 min
Pedro Sánchez durant la declaració institucional

MadridLa gestió del coronavirus passa factura als governs. La ciutadania ha empitjorat la seva valoració sobre el govern espanyol i el de la seva comunitat autònoma arran de la pandèmia, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dimecres. Un 59,9% en el cas de l'executiu de l'Estat i un 47,1% en l'autonòmic. Només un 18,2% han millorat la seva opinió del govern espanyol i un 26,9% del de la seva respectiva comunitat autònoma. En canvi, els governs municipals sobreviuen: un 31,2% els veuen amb millors ulls i un 34,9% pitjor. Per la seva banda, la percepció sobre la Unió Europea és ara pitjor per a un 37,5% dels enquestats i millor per a un 25%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entre els votants del PSOE, de fet, gairebé hi ha tants enquestats a una banda com a l'altra: el 35,3% tenen una imatge millor del govern espanyol i el 37,7% pitjor, mentre que en els d'Unides Podem les xifres són 45,2% i 26,3%. Passa al revés en el cas dels votants dels comuns: gairebé el 50% de votants dels comuns valoren pitjor ara l'executiu de coalició i només un 34,1% millor.

Pel que fa als governs autonòmics, és interessant comparar l'opinió dels votants de JxCat i Esquerra a les eleccions generals del 10 de novembre passat: si bé un de cada dos dels primers té una percepció millor del Govern –l'enquesta es va fer poc després que Quim Torra fos inhabilitat de la presidència– i un 35,5% pitjor, entre els votants republicans són completament diferents (17,5% millor i 61,4% pitjor).

Les entitats o institucions que més reputació guanyen per a la societat són les ONG i associacions d'ajuda (60,5%), però just al darrere ja arriben els cossos i forces de seguretat. Punt amunt punt avall, un de cada dos ciutadans millora la seva percepció de l'exèrcit (52%), la Guàrdia Civil i la Policia Nacional (54,8%) i la policia municipal (50%). En aquestes xifres es mou també el personal docent (54,6%) i el sistema nacional de salut, que engloba metges, infermeres, auxiliars, personal de neteja, etc. Un 49,4% han millorat la seva valoració sobre aquest àmbit i el 34,1% l'han empitjorat. En canvi, només un 35,3% han vist millorar la imatge de les policies autonòmiques –això no exclou que pogués ser bona abans, tenint en compte que només un 9,5% n'han empitjorat la seva valoració.

Preocupació per la salut

En aquest baròmetre elaborat entre el 23 i el 30 d'octubre es posa especial èmfasi en els efectes del coronavirus i com han canviat les rutines dels ciutadans per la pandèmia. Al 93,5% dels consultats els preocupa "molt" o "bastant" la situació general del covid i, especialment, els efectes negatius per a la salut. En el CIS publicat aquest dimecres un 29,2% sostenen que la seva preocupació principal són les conseqüències sobre la salut física i un 17,5% la salut i benestar emocional. Els efectes sobre l'economia i la feina són la principal preocupació per al 21,2% dels enquestats. La tendència canvia en els joves, que situen aquesta última com la seva principal preocupació, per sobre de les relacionades amb la salut.

Amb tot, i a diferència del baròmetre anterior, el CIS no pregunta per la voluntat dels ciutadans de vacunar-se. Un 43,8% van respondre fa un mes que no ho farien immediatament i un 40,2% que sí. Sí que pregunta als ciutadans sobre si han pensat que podien ser una de les víctimes mortals causades pel coronavirus i un 58.4% ha dit que sí, mentre que un 40,6% que no.

El confinament de la primavera i la segona onada han fet que els ciutadans s'estiguin moltes més hores a casa i, fins i tot, que fora de l'horari laboral també trepitgin menys el carrer. El 78% dels enquestats confirmen que ara passen més temps a casa que abans del coronavirus. A més, si bé el 61,6% de la gent sortia al carrer entre dues i quatre hores en temps d'oci, ara el 74,7% ho fa entre menys d'una hora i dues hores. Les restriccions en diferents sectors com la restauració i activitats culturals o esportives hi han ajudat.

El teletreball ha sigut un altre dels fenòmens que ha comportat el coronavirus. Un 53% dels enquestats pel CIS asseguren que teletreballen i un 36,6% han començat a fer-ho arran del coronavirus. Un 34,9%, en canvi, han seguit acudint presencialment al lloc de treball. Dels que s'hi han estrenat, la gran majoria n'han quedat satisfets. Un 75,7% creuen que és una bona manera d'organitzar i realitzar la feina i a un 62,6% li agradaria teletreballar quan la pandèmia hagi passat.

stats