Esquerra i JxCat activen els equips de seguiment del pacte de legislatura

Ja es perfilen els membres de les comissions i les primeres reunions es preveuen aquest mes

3 min
Jordi Puigneró, Pere Aragonès i Laura Vilagrà en un dels últims consells executius.

BarcelonaPer evitar el Dragon Khan de la legislatura passada, Esquerra i Junts per Catalunya van incloure en el pacte de govern un capítol exclusiu per a la coordinació. De fet, la primera carpeta que es va tancar durant la negociació va ser la de les comissions a escala parlamentària, governamental i de partit que han de blindar les relacions dins la coalició. Després d’un mes i mig de la constitució del Govern, ERC i JxCat han activat ja els equips de coordinació que van acordar, tot i que encara no es reuneixen tots amb periodicitat i falta acabar d’afinar-ne els membres. 

Coordinació parlamentària

Ja s’han fet reunions informals entre els membres d’ERC i JxCat

El pacte de govern inclou fer un seguiment del compliment dels acords en l’àmbit parlamentari i també coordinar-se amb l’acció de govern. Ja s’han produït reunions informals entre Esquerra i Junts –està establert que la periodicitat sigui setmanal– i s’han decidit els membres. Segons fonts coneixedores, per part d’Esquerra hi són presents el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové; la portaveu, Marta Vilalta, i la portaveu adjunta i exconsellera Meritxell Serret. I com a representants de Junts hi ha el president de grup, Albert Batet; la portaveu, Mònica Sales, i el portaveu adjunt, Josep Rius. 

Equip governamental

De moment la relació és bilateral entre Aragonès i Puigneró

Un dels problemes de la legislatura passada –juntament amb la tensió al Parlament– van ser les tensions constants dins l’executiu. Per evitar-ho es va pactar un equip de coordinació governamental que es reuneixi setmanalment i que, ara per ara, componen el president Aragonès i el vicepresident, Jordi Puigneró. Segons fonts governamentals, acostumen a veure’s abans del consell executiu –ja sigui dilluns a la tarda o dimarts a primera hora– com a màxims dirigents d’ERC i JxCat dins del Govern i dinar cada quinze dies per arribar amb els temes consensuats a les reunions. Pròximament s’hi han d’incorporar dos dirigents més de cada partit de dins l’executiu encara per definir.

Comunicació

S’està muntant un equip comú per evitar dissonàncies

Per acompanyar la coordinació governamental es va decidir formar un equip de coordinació entre els responsables de comunicació d’ERC i de Junts a dins del Govern, un indicador de la importància que les dues formacions donen a aquest àmbit. L’objectiu és establir un “únic relat comunicatiu” i evitar departaments estancs com en el mandat anterior, quan sovint es projectava una imatge de dos governs en un. La idea és que les explicacions que donin ERC i Junts sobre les accions del Govern quadrin, així com acabar amb les versions i contra-versions d’uns i altres com fins ara. S’han fet les primeres reunions per muntar l’equip, que es formalitzarà aquest mes: hi seran presents com a membres nats el director general de comunicació del Govern, Carles Foguet (nomenat per Esquerra), i els caps de comunicació del president, Marçal Sarrats, i de Vicepresidència, que en aquest cas serà Vanessa Hernández. Està previst designar dos membres més. 

El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, amb el president, Pere Aragonès, explicant l’acord de govern al maig.

Seguiment del pacte

Serà una comissió amb presència dels partits, el Govern i el Parlament

A part de l’àmbit exclusivament governamental i parlamentari, cada quinze dies es reunirà un equip de tres membres de cada partit per avaluar el compliment de l’acord de legislatura. Tant Esquerra com Junts han d’acabar de definir els seus membres, però l’objectiu és resoldre els possibles problemes d’“interpretació” del pacte. En aquest sentit, dos dels primers temes que hauran de tractar són el posicionament en els pressupostos generals de l’Estat i la taula de diàleg. Junts insisteix en la coordinació a Madrid de tots els temes que afecten les competències de la Generalitat, mentre que Esquerra manté l’escepticisme i prefereix tenir mans lliures per negociar en solitari amb el PSOE. Això ja va ser objecte de discussió durant la negociació d’investidura, i el punt de consens va ser tenir una acció conjunta en els temes de caràcter “nacional”. Ara ho han de concretar. 

En cas que aquest grup no se’n sortís i es generés una crisi –amb aquests temes o amb qualsevol altre–, hi ha previst un botó vermell per salvar la coalició: un comitè de direcció política, al més alt nivell, encarregat de revisar els termes de l’acord o reinterpretar-los. Només està format per dues persones i la seva reunió ha de ser “excepcional”. Encara no se n’han decidit oficialment els membres, però si segueix l’esquema de la investidura seran el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i el president Aragonès, que ja mantenen contactes bilaterals. De qui no s’espera una interlocució per resoldre eventuals tensions, malgrat el paper clau que tenen en els seus respectius partits, és de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

L'òrgan de coordinació del Procés, a l'espera

Una de les qüestions clau de la negociació per la investidura va ser la creació d’un nou òrgan de coordinació del Procés. La discussió va ser si havia de ser o no el Consell per la República. El punt de consens entre Esquerra i JxCat finalment va ser que el Consell per la República actuï com a organisme de coordinació independentista, però després de ser reformat. Transitòriament es va pactar fer reunions entre ERC, JxCat, la CUP, l'ANC i Òmnium. Segons les fonts consultades per l’ARA, però, de moment no s’ha fet cap reunió formal i no està previst que tingui un protagonisme immediat. Tot i voler ser un lloc de discussió de l’independentisme, no està previst que sigui aquest organisme qui debati l’estratègia catalana a la taula de diàleg, ja que només dos dels actors hi aposten: Esquerra –que és qui la va pactar amb el PSOE– i Junts, que s’ha compromès a participar-hi malgrat l“escepticisme”. Ni la CUP, ni l'ANC ni Òmnium volen tenir un paper en la definició del diàleg amb la Moncloa. Una altra cosa és la construcció de l’alternativa per si fracassa la negociació, on sí que entrarien en joc. 

stats