Aragonès proposa un Govern d'ERC en solitari per desfer el bloqueig

Sànchez manté la mà estesa per seguir negociant però s'obre a cedir quatre diputats si cal

i
Gerard Pruna
4 min
El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, en roda de premsa

Barcelona83 dies després de les eleccions, Esquerra va fer ahir el pas que feia setmanes que es madurava a la sala de màquines dels republicans: recollir el guant de Junts per Catalunya i postular-se per governar en solitari. El coordinador general d’ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va comparèixer a la seu del partit per certificar que la negociació amb JxCat s’ha esgotat. “Ha sigut impossible avançar fins a un acord definitiu”, va lamentar, i va subratllar que gairebé tres mesos després de les eleccions “els desacords de fons” entre tots dos partits encara es mantenen. Per això, va demanar fer ja la investidura, posar en marxa un Govern d’ERC en solitari al qual més endavant es pugui sumar Junts per Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El detonant per als republicans va ser la roda de premsa que va fer divendres el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en què va assegurar que l’acord podria ser “imminent”. Unes paraules que van causar malestar entre la cúpula dels republicans perquè, a parer seu, no s’adequaven a la lentitud amb què avançava la negociació. Això i la impossibilitat de fer una trobada al màxim nivell el mateix divendres entre Aragonès i Sànchez aprofitant el permís penitenciari d’aquest últim van precipitar la roda de premsa d’ahir d’ERC i el pas endavant del presidenciable republicà, que en les últimes setmanes s’havia implicat a fons en les negociacions.

“Davant de la falta d’entesa i els desacords de fons, la millor opció per al país és, doncs, acceptar l’oferiment de Junts a l’inici de les negociacions i que ahir mateix va reiterar el seu secretari general en roda de premsa”, va apuntar Aragonès, que va abandonar la discreció amb què havia actuat fins ara a les converses per explicar amb detall l’última proposta que els de Carles Puigdemont havien posat sobre la taula dels republicans divendres mateix: reformular en un termini de dos mesos el Consell per la República perquè sigui aquest organisme el que lideri l’estratègia independentista i on es decideixin, va dir Aragonès, aspectes com ara “la relació del Govern amb l’Estat”. “Això és una tutela. El president no és un gerent, no és un administrador”, va subratllar el presidenciable d’ERC.

El rol dels comuns

Aragonès, que va avisar Junts de quin seria el seu missatge una estona abans de la roda de premsa, va negar que el tour de force dels republicans fos una tàctica negociadora sinó una decisió meditada. “No podem allargar una negociació de forma agònica”, va reblar, i va assegurar que el seu partit està preparat per governar en solitari, malgrat que això els situa en un escenari precari al Parlament, condemnats a negociar a diverses bandes cada votació clau. Per fer-ho, però, abans haurà de superar un debat d’investidura que encara no té data -Aragonès va dir que demanarà a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que el convoqui com més aviat millor- i on de moment no té lligats els suports suficients per tirar-lo endavant.

L'aspirant d’ERC va dir que confia que Junts per Catalunya compleixi la seva paraula i li doni els seus vots per governar en solitari, però ahir mateix Jordi Sànchez va afegir un matís a la seva oferta. En una intervenció per videoconferència des de Lledoners minuts després de la roda de premsa d’ERC, va assegurar que el seu partit està disposat a cedir “si cal” només quatre diputats per a la investidura. En altres paraules, que per tenir més vots a favor que en contra -i comptant que la resta de diputats de Junts s’abstinguin-, Aragonès necessita aconseguir en els pròxims 17 dies el vot a favor no només d’ERC i la CUP -amb qui ja va tancar un acord fa mesos- sinó també dels Comuns, amb qui Aragonès va dir ja ahir que es posaria en contacte en els propers dies, tot i que ja hi ha mantingut algunes converses en els últims dies. De moment, ahir Albiach no va moure’s del seu discurs i va demanar a ERC explorar un executiu progressista.

La consulta interna

Un altre obstacle apareix també en l’horitzó de les pròximes setmanes. Junts per Catalunya va anunciar la setmana passada que sotmetria l’acord o no acord a votació de les bases, i per tant seran els militants els que tindran l’última paraula. A hores d’ara no és segur que, malgrat el compromís de Sànchez, els quadres de la formació de Carles Puigdemont avalin facilitar la investidura en solitari dels republicans. El partit va celebrar ahir una reunió de la seva executiva, però entre les files de la formació ja es copsaven en privat diferents opinions sobre què calia fer a partir d’ara: des del sector més governamental que reclama reconduir les negociacions amb ERC per no quedar fora de l’executiu, fins al sector més dur, que no descarta fins i tot anar a eleccions, passant per les veus que no veuen malament facilitar el govern en solitari a ERC i marcar perfil des de l’oposició.

En públic, però, Sànchez no va deixar d’estendre’ls la mà per continuar negociant un govern de coalició en els pròxims dies. Sense amagar la seva sorpresa per la compareixença d’Aragonès, Sànchez assegura que la seva formació continuarà treballant per arribar a un acord abans de la data límit del 26 de maig. “Falten 18 dies [ahir], però tenim un acord a tocar. No valen excuses. No és normal renunciar a la possibilitat d’un acord estratègic”, avisa el dirigent de Junts, que nega que la seva formació vulgui imposar “tuteles” a Aragonès.

Més dur es va mostrar Carles Puigdemont, que també va prendre la paraula: “Avui sabem amb més claredat que mai que la independència necessita que Junts existeixi i sigui rellevant. No ens deixarem faltar al respecte. No ens deixarem trepitjar”, va dir a mode d’avís a tots aquells que, afirma, els han menystingut com a “força política o projecte estratègic”.

A 17 dies de la data límit per evitar la repetició electoral a Catalunya, la partida per la investidura torna a començar.

stats