Política 06/02/2011

L'esquerra abertzale presenta demà un nou partit per recuperar la legalitat

La formació s'inscriurà dimecres que ve al registre de partits del ministeri de l'Interior

Agències
2 min

BilbaoL'esquerra abertzale presentarà demà en un acte públic a Bilbao i registrarà el dimecres al ministeri de l'Interior els estatuts d'un nou partit polític amb el qual intenta recuperar la legalitat i presentar-se a les eleccions del pròxim mes de maig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimarts es coneixeran el nom i el logotip del nou partit, que establirà un model organitzatiu inèdit en la història de l'esquerra abertzale, ja que tindrà un Congrés com a màxim òrgan, així com una Assemblea Nacional, una Executiva i un secretari general, i comptarà amb afiliats, figures inexistents a Batasuna i en les formacions que la van precedir, segons ha informat avui el diari Gara.

L'acte de demà, que començarà a les 11.00 hores al Palau Euskalduna de la capital de Biscaia, ha estat organitzat pel col·lectiu Lokarri (Xarxa Ciutadana per l'Acord i la Consulta).

"Organitzarem un acte inusual en la història de Lokarri per posar èmfasi en el que ens sembla que podria representar un pas d'indubtable transcendència en l'assoliment de la pau", ha assegurat aquest col·lectiu.

Després d'una breu presentació d'un membre de Lokarri, serà l'històric dirigent de l'esquerra abertzale Rufi Etxeberria el que donarà a conèixer "les raons polítiques" que han portat a aquest sector a plantejar la creació d'un nou partit.

Després, l'advocat Iñigo Iruin desgranarà els detalls del contingut jurídic dels estatuts, que seran inscrits dimecres que ve al registre de partits polítics del ministeri de l'Interior a Madrid.

El portaveu abertzale Txelui Moreno, que va parlar ahir de la presentació del nou partit, va assegurar que els estatuts respectaran "les lleis que avui regeixen" a Espanya "per poder ser legals", en al·lusió a la Llei de Partits.

La incògnita rau en si l'esquerra abertzale de Batasuna, partit il·legalitzat pel Tribunal Suprem el 2003, considerat el braç polític d'ETA, esmentarà expressament a l'organització terrorista, tal com demanen el govern i bona part de les formacions polítiques.

A l'acte de demà al Palau Euskalduna, hi assistiran com a convidats representants de formacions polítiques com PNB, Aralar, EA, EB i Alternatiba.

El PNB, que ha avançat que enviarà "per cortesia" a cinc representants, ha estat criticat pel PSE-EE. El PP manté que tots els moviments de Batasuna responen al seu desig de presentar-se a les pròximes eleccions i ha demanat que ningú la "ressusciti".

stats