Política 29/06/2013

L'estelada tenyeix els voltants del Camp Nou hores abans del concert

El formigueig de gent fora de l'estadi ha començat molt abans d'obrir-se les portes, amb la simbologia independentista com a denominador comú

Roger Mateos
3 min
Catalunya i Europa, dos referents en el Concert per la Llibertat / MANOLO GARCIA

BarcelonaMés de 100.000 seients buits, molts d'ells amb una cartolina vermella o groga enroscada al costat, esperant que els assistents al Concert per la Llibertat d'aquest vespre arribin i despleguin un mosaic amb un missatge al món: "Freedom Catalonia 2014". Abans d'obrir les portes al públic −el concert arrenca a les 20.00 hores−, a l'estadi ja es respira la fressa habitual prèvia a tot gran esdeveniment: els músics de les cobles que intervenen assagen amb els seus instruments de vent i corda al costat de l'escenari, el personal de l'organització passeja per la gespa −protegida amb planxes de plàstic− tot ultimant els detalls, els 200 periodistes acreditats van prenent possessió de les cabines de premsa...

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A fora comença el formigueig de persones que, amb l'entrada a la butxaca, fan temps pels voltants de l'estadi abans que els deixin accedir a les seves localitats. Un denominador comú: l'estelada. Les quatre barres amb estrella de la bandera independentista comencen a fer-se omnipresents ja quatre hores abans de començar el concert. A la sortida de l'estació de metro de Maria Cristina s'ha instal·lat una paradeta amb tot tipus de marxandatge sobiranista. A mesura que un s'acosta al Camp Nou, la densitat de gent preparada per viure una nit històrica per reivindicar el dret a decidir augmenta. Predominen els grups de familiars de diverses generacions, d'avis a néts. A primer cop d'ull, un de cada cinc llueix una bandera cordada al coll com si fos una capa, i tres de cada cinc porten algun distintiu −samarreta, mocador, polsera− per identificar la seva simpatia per la causa de l'estat propi.

Els pocs que van vestits discretament de paisà sense cap element políticament definitori aviat podran resoldre-ho. A les 17.00 hores s'obren les portes dels accessos exteriors: es posa en marxa la Fira d'Entitats. Mig centenar de paradetes fan l'agost amb tota mena d'articles amb l'estelada com a principal reclam. N'hi ha una que ven calçotets i tangues femenins amb l'emblema independentista, d'altres ofereixen ulleres, xapes, espardenyes, cervesa, vambes, fundes de casc i fins i tot joies −plata de llei− amb la imatge quadribarrada i l'estrella. "Ja tens el teu Avió Estelat?", t'interpel·la el rètol d'una paradeta que ven a 1,5 euros avionets de paper amb la inscripció "Volem cap a la independència!".

Qui vulgui pot comprar també 'bríceps' sobiranistes, unes mànigues de malla per a esportistes. "Reconec que s'ha de ser una mica 'hooligan' per comprar-t'ho, però tenen bona sortida −explica el Jaume, propietari del negoci−. L'equip de rugbi d'Argentona ja els porta. De Perpinyà és d'on ens vénen més comandes", comenta. Un altre comerciant té exposades samarretes amb el rostre de Dyango, el nou i inesperat ídol del sobiranisme després que rebés una pluja de retrets en una cadena de televisió espanyola per voler participar al concert d'aquest dissabte.

No tot són articles de consum. També hi ha parades d'Òmnium Cultural −organitzadora de l'esdeveniment−, de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) o de l'Associació d'Entitats Gitanes dels Països Catalans. "El 100% dels gitanos catalanoparlants volem la independència", assegura un dels membres de l'associació, que espera amb neguit el moment que surtin Peret i Sabor de Gràcia a l'escenari per tocar les seves rumbes.

Són molts els que han aprofitat la visita al Camp Nou per comprar-se la samarreta quadribarrada que el Barça vestirà la temporada que ve, però un dels visitants més excèntrics és l'Ernest, un home de barba i bigoti blancs amb cueta al darrere, que es passeja amb una estelada blanc-i-blava lligada al coll. "Els periquitos independentistes cada cop som més nombrosos, però encara hi ha sectors de l'Espanyol que ens volen mal...", explica l'Ernest, que a l'última junta d'accionistes del club va desplegar una estelada, "...i no vegis la que es va organitzar!", acaba dient.

Però si és per la mida, els campions de la vetllada són dos membres de l'ANC que fan onejar dues estelades gegants de 2x4 metres davant de la Porta 15 de l'estadi. Han trobat l'estri adequat per fer-les moure amb eficàcia: dues canyes de pescar de sis metres.

En paral·lel, voluntaris del Banc d'Aliments s'han repartit en vuit punts d'accés a l'estadi per recollir menjar per repartir entre la gent pobra de la ciutat de Barcelona. A les 16.00 h, els contenidors són buits, tot esperant que comenci a arribar la gent. "Serà difícil que responguin a la crida, vés a saber si se'n recordaran, de portar un paquet d'arròs o un bric de llet a un concert. Però bé, tot el que es reculli serà benvingut", confessa un dels voluntaris de l'ONG. Mitja hora després d'obrir-se les portes, ja ha aconseguit carregar el contenidor. Doncs sí, la gent se n'ha recordat.

stats