Política 16/10/2013

L'Oficina Espanyola de Patents nega que sigui possible patentar l'estelada

Tot i que José Manuel Blázquez ha aconseguit registrar l'estelada i altres símbols catalanistes, la llei només confereix el dret de propietat en el cas de dissenys nous

Agències
2 min
Llei disseny industrial

BarcelonaL'Oficina Espanyola de Patents i Marques (OEPM) descarta que l'estelada sigui susceptible de ser registrada o patentada en tractar-se d'una bandera i un símbol de domini públic. Aquesta ha estat l'explicació que ha donat l'OEPM a l'ACN davant el fet que un veí de Roses, José Manuel Blázquez, ha aconseguit un 'Certificat-Títol de Registre Industrial' sobre diferents símbols catalanistes, entre ells l'estelada, però també el mapa de Catalunya o, simplement, les quatre barres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El que realment ha registrat Blázquez no és l'estelada, sinó el seu disseny. Aquest registre seria "fraudulent", segons assegura el grup Isern, empresa catalana líder en el sector. Tot i que no és inhabitual que hi hagi gent que intenti aprofitar-se de dissenys i invents d'algú altre o d'alguns que ja són de domini públic, el cert és que la llei espanyola que regula la matèria, la llei de protecció jurídica del disseny industrial, del 2003, prohibeix expressament registrar símbols com l'estelada.

En el capítol 5, la llei estableix que es podran registrar "els dissenys que siguin nous i tinguin un caràcter singular". El text especifica que un disseny és nou "quan cap altre disseny idèntic s'ha fet accessible al públic abans de la data de presentació de la sol·licitud de registre". A més, detalla que "es consideraran idèntics els dissenys les característiques dels quals difereixin només en detalls irrellevants". Amb la llei a la mà, doncs, ningú no pot registrar una estelada. I, malgrat tot, això és el que ha aconseguit fer José Manuel Blázquez. És aquesta contradicció la que porta Isern a considerar "fraudulent" el registre i que Blázquez no rebrà ni un sol euro perquè el seu registre acabarà sent anul·lat per la justícia. "La validesa d'aquests dissenys s'haurà de demostrar en el seu moment quan un tercer posi una demanda per saber si són realment nous, singulars i originals, que és el que marca la llei", ha indicat Pepe Isern a l'ARA.

El que queda clar és que José Manuel Blázquez no ha patentat l'estelada ni la senyera, una situació "impossible", segons han explicat a l'ACN representants de l'Oficina Espanyola de Patents i Marques. El que ha fet és registrar-la per tal d'intentar explotar-la comercialment, un moviment relativament habitual, que és possible perquè l'administració tramita aquestes demandes d'ofici, com un simple registre. Qualsevol pot registrar qualsevol objecte, perquè l'oficina no podria tenir una base de dades tan extensa com per saber si el disseny és realment original. Una altra cosa és que després aconsegueixi ser reconegut com a propietari dels drets d'explotació, ja que l'autor original el portaria a la justícia. "Són tràmits en els quals no hi ha oposició durant el tràmit, sinó després de la seva concessió. A l'hora de la veritat, quan aquest senyor vulgui fer valdre el seu registre s'adonarà que un tribunal anul·larà el seu disseny", explica Pepe Isern.

stats