Política 06/06/2019

Estrasburg reconeix amb jurisprudència pròpia el Grup sobre Detencions Arbitràries com una "instància internacional"

El TEDH rebutja un cas de presó preventiva a Turquia que el grup de l'ONU havia titllat d'arbitrària

Ara
1 min
Estrabsurg reconeix el Grup sobre Detencions Arbitràries com una "instància internacional"

BarcelonaEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha desestimat un cas de presó preventiva a Turquia a través de l'aplicació de jurisprudència pròpia que reconeix com a "instància internacional" el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides. Així ho ha anunciat aquest dijous el tribunal d'Estrasburg, que ha assegurat que té la potestat de pronunciar-se sobre l'empresonament preventiu de Çetin Dogan i Cem Aziz Çakmak.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que ara ja estan en llibertat, els dos afectats van ser acusats de perpetrar un cop d'estat i pel qual se'ls va empresonar de forma "arbitrària", segons va confirmar l'alt tribunal amb seu a Estrasburg. En la decisió, el TEDH al·ludia a sentències prèvies efectuades pel mateix tribunal i en què es validaven els informes del grup d'experts de l'ONU sobre detencions arbitràries.

La decisió del tribunal arriba pocs dies després que el mateix grup de treball -que ara ha estat legitimat pel TEDH- demanés a les autoritats espanyoles l'alliberament immediat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras en considerar que el seu encarcerament era "arbitrari". L'informe va aixecar polseguera i desconfiança en les institucions de l'Estat, que van demanar la inhabilitació de dos dels membres del grup en dubtar de la seva "imparcialitat i independència".

En qualsevol cas, dels nou líders jutjats al Suprem, només l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha portat el cas de la seva presó preventiva al tribunal d'Estrasburg.

stats