FULL DE RUTA
Política 01/04/2015

Sobiranistes d'EUiA critiquen el preacord de CDC i ERC però alerten del risc de desmarcar-se del procés

Els seus negociadors del full de ruta lamenten que es deixin fora de l'entesa els federalistes, els sindicats i altres partits i veuen incompatible el procés constituent amb un govern de CiU

Ara
4 min
Joan Josep Nuet, coordinador general d'EUiA / ACN

BarcelonaDos dels negociadors del full de ruta per part d’EUiA i membres del sector sobranista del partit, Francesc Matas Salla i Josep Ferrer Llop, han fet públic aquest dimecres en un apunt al blog del primer el seu punt de vista sobre el preacord de CDC, ERC, ANC, Òmnium i AMI fet públic dilluns, el qual ha allunyat EUiA de subscriure una entesa global amb la resta de partits de la taula de partits, segons el seu líder, Joan Josep Nuet. "Les presses són males conselleres. Sobretot quan qui s'emporta el gat a l'aigua és el president Mas. És el president del govern de les retallades i dels pressupostos que fan anar enrere els serveis, els drets, el treball i el nivell de vida de la ciutadania d'aquest país. ERC li segueix el pas a CDC. Oriol Junqueras preveu alliberar-se de Mas i CDC en el cas d'aconseguir més vots o escons a les municipals del 24 Mg i a les autonòmiques anticipades del 27 S", reflexionen Matas i Ferrer, crítics amb amb la forma amb què ha tingut lloc el preacord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, consideren que l'anunci de CDC i ERC "és la manera que han trobat per obrir una sortida a l'atzucac on estava el procés sobiranista després del 9-N", però "sense el conjunt de forces polítiques per la sobirania i el dret a decidir, i sense el suport social i sindical aquest lideratge resulta coix i poc consistent". "Es poden proclamar plebiscitàries, fer declaracions d'independència, inclòs la república catalana, però el què es necessita és un suport ciutadà i social suficient ampli per concretar i consolidar una nova situació constituent.", afegeixen, i és que consideren "ben fràgil" l'entesa feta pública per dos elements: "Per la contradicció amb unes polítiques econòmiques i socials populars que beneficiïn al conjunt de la població, i perquè exclou conscientment els components socials i sindicals organitzats de la població treballadora de Catalunya".

El preacord es carrega la taula de partits

Crítics amb la unilateralitat amb què s'ha anunciat, Matas i Ferrer lamenten que "CDC i ERC exclouen a EUiA, a la CUP i al MES i, es vulgui o no, també a ICV" i "té la virtut maldestre de carregar-se la taula de partits i un consens democràtic sobiranista inclusiu dels segments polítics sobirans i federalistes alhora". Així, si realment es vol sumar nous actors al consens, criden a "treballar per estructurar i constituir una sobirania inclusiva" que obri la porta fins i tot a federalistes que vulguin exercir la sobirania. "Un front català sòlid enfront de l'estat necessita de l'aliança entre independentistes, sobiranistes i federalistes, liderada per les esquerres, en comptes de dividir en blocs i considerar unitari l'espai liderat per la dreta", insisteixen, i defensen que "un govern per un procés constituent, la independència i la República catalana és inviable amb les polítiques i pressupostos de CiU", sinó que "un govern constituent ha de girar cap a les esquerres i els sindicats".

Malgrat tot, els negociadors d'EUiA també subratllen que "l'anhel i clam de sobirania i independència de la població catalana és ben viu" i alerten que quedar-s'hi fora no és un bon negoci: "Es nota la pressió i força d'un poble que fa camí cap a la sobirania. Quedar-se enfora del moviment sobiranista és un error cabdal. Així com la necessitat, per ampliar el suport sobiranista, d'introduir les perspectives constituents de la ciutadania i de República catalana, sobre la regeneració democràtica i contra la corrupció, expressar-se per la recuperació de l'estat social, el reconeixement que l'eix nacional i social són indestriables, amb un referèndum final sobre la nova Constitució, amb l'esment a mantenir una actitud expectant respecte l'alternativa d'un referèndum vinculant per part de l'estat espanyol sobre la independència de Catalunya". "Cert que EUiA i aquestes forces han de tenir en compte la voluntat mobilitzada popular per la Independència. Això vol dir formar part de la mobilització per la sobirania, assegurar els continguts socials mínims per una majoria ciutadana, concretar mesures democràtiques, inclòs el referèndum, perquè una part treballadora imprescindible aporti la seva força i convicció en la ruptura democràtica tot fent legalitat catalana", afirmen Matas i Ferrer.

Risc de cedir el lideratge a la dreta

L'apunt considera que, malgrat que "l'aliança sobiranista ha minvat", "això no pot ser excusa per fer ulls clucs a que les forces treballadores que pretenen no formar-ne part estan sofrint una sagnia en la seva base social i electoral molt més elevada", segons totes les enquestes, i assegura que "oposar el dret a decidir i un referèndum, o l'exigència de formar part dins la República o l'estat espanyol, al moviment sobiranista és excloure's i permetre el lideratge de la dreta catalana". Es refereixen a aquells que volen limitar la reivindicació nacional a seguir reclamant un referèndum, sense avançar unilateralment en el procés, o aquells que descarten la independència.

Sigui com sigui, els dos sobiranistes d'EUiA preveuen que Catalunya s'encamina "a una paròdia del 9-N", "on els fets desmenteixen les proclames grandiloqüents". "Construir un país amb una Generalitat lliure, sobirana, social, amb independència, neta i de república catalana necessita d'unes polítiques econòmiques i socials, i unes forces polítiques inclusives en les seves propostes i perspectives", conclouen.

stats