Política 15/01/2013

ERC demana al Govern que defensi l'euro per recepta però que el reformuli en un sentit social

PSC, ICV-EUiA i CUP en celebren la suspensió, tot i que lamenten que sigui a costa de laminar l'autogovern català

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reclamat al Govern que defensi "l'euro per recepta des d'un punt de vista de capacitat fiscal" però a la vegada ha recordat que l'acord de governabilitat firmat amb CiU recollia el compromís de reformar la mesura "des d'un punt de vista social" perquè "sigui una mesura justa i tingui equitat social" i no perjudiqui les classes populars.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Nosaltres el que no volem és ajudar el TC a fer la feina bruta", ha insistit la dirigent republicana, que ha recordat que no comparteixen l'euro per recepta tal com està actualment, i ha afegit que no contribuiran "al que vol el govern espanyol, que és minar la capacitat fiscal de Catalunya". "Demanarem al Govern que la defensi allà on pertoqui i, si cal, al TC", ha reclamat Rovira, que també vol que s'intenti blindar l'impost català als dipòsits bancaris.

Per contra, PSC, ICV i CUP han celebrat la suspensió de l'euro per recepta, tot i que han lamentat que hagi estat a costa de limitar l'autogovern català. El portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, ha sumat la decisió del TC a altres qüestions com el recurs a l'adjudicació de l'ATLL o el retard a presentar els pressupostos del 2011, el 2012 i el 2013, i ha criticat que conseller de presidència, Francesc Homs, culpi altres d'aquestes situacions. "Comença a semblar com aquells equips de futbol que no juguen bé a ulls de tothom i, per tapar-ho, recorren a l'arbitratge", ha ironitzat Lucena.

Per la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA Josep Vendrell ha titllat l'euro per recepta de "profundament injust i perjudicial", que provoca un "greuge amb altres territoris de l'Estat i no ha aportat la recaptació prevista". Finalment, el diputat de la CUP Quim Arrufat ha criticat la mesura en termes similars i n'ha celebrat la supressió, tot i que, "com a independentistes, rebutgem de ple que hi hagi ingerències".

stats