Política 13/04/2014

Una eurodiputada del PPE diu que les portes de la UE "no estan tancades" a una Catalunya independent

La perpinyanesa Maïté Sanchez-Schmid, de la UMP de Sarkozy, recorda que Europa respecta "la voluntat dels pobles" i que també respectarà el que decideixin els catalans a les urnes

Acn
2 min
L'eurodiputada nord-catalana del PPE, Maïté Sanchez-Schmid, al seu despatx de Perpinyà / ACN

PerpinyàMaïté Sanchez-Schmid, eurodiputada nord-catalana per la UMP, assegura que Europa "mai ha tancat les portes" a una eventual Catalunya independent. Recorda que si els actuals tractats no contemplen l'adhesió de nous països que abans formaven part d'un estat membre és perquè fins ara no s'ha donat el cas, però que arribat el moment l'organisme s'adaptarà al nou escenari "com ha fet des de la seva fundació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'eurodiputada perpinyanesa afegeix que Catalunya "reuneix tots els factors" per, en cas de demanar el seu ingrés a la UE, que aquest sigui "molt ràpid". A més, afegeix que Europa respectarà el resultat dels referèndums escocès i català perquè no pot anar en contra de "la voluntat dels pobles".

La perpinyanesa Maïté Sanchez-Schmid apunta que parlar en aquests moments de la incorporació d'una eventual Catalunya independent a la UE "es fa difícil" perquè els tractats no contemplen aquesta possibilitat, però que això no vol dir que no "sigui possible". En aquest sentit, recorda que la UE actual "no té res a veure" amb la Comissió Econòmica Europea que es va crear l'any 1957 amb el Tractat de Roma, i que "com ha fet sempre", continuarà evolucionant "a força d'integrar als nous tractats les novetats i els canvis" que generen els seus 28 estats membres en una societat en constant canvi.

Sanchez-Schmid puntualitza que, en tot cas, no serà Europa qui decidirà si Catalunya ha de ser o no independent perquè és "una qüestió interna" que han de negociar l'estat espanyol i Catalunya. Amb tot, reconeix que des de l'exterior no s'entendria que si el poble català s'expressa democràticament a les urnes no es tingués en compte la seva opinió.

Eurodiputada de l'any 2014

La perpinyanesa Maïté Sanchez-Schmid, escollida diputada europea de l'any 2014 per la publicació anglesa 'Parliament Magazine', repeteix com a candidata de la UMP a la Catalunya del Nord a les eleccions europees que tindran lloc el proper mes de maig ocupant la tercera plaça de la llista Gran Sud. Sanchez-Scmid, que també és regidora a l'Ajuntament de Perpinyà, apunta que els reptes d'Europa en els pròxims cinc anys passen per lluitar contra l'atur, estabilitzar l'economia de la zona euro i "reconciliar" els ciutadans amb les institucions europees.

stats