Política 03/09/2018

Protesta d’un eurodiputat espanyol contra la demanda

Boye també demana empara al Col·legi d'Advocats de Madrid i al Consell General de l'Advocacia

Esther Herrera
2 min
El jutge Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu

BèlgicaL’eurodiputat Enrique Calvet (independent, tot i que va anar a les eleccions amb UPyD) va presentar ahir una queixa al Col·legi d’Advocats de Brussel·les i de Bruges pel que considera una mala praxi i “manipulació” de la defensa de Carles Puigdemont i dels exconsellers en la demanda contra el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons l’eurodiputat, la defensa dels polítics catalans exiliats va tergiversar conscientment les paraules de Llarena pronunciades després d’una conferència a Oviedo en la demanda. “És evident que la prioritat dels fugitius espanyols consisteix a utilitzar l’estructura judicial belga per a finalitats polítiques i de propaganda”, assegura l’eurodiputat a la carta, a la qual ha tingut accés l’ARA. També demana que s’estudiï el nivell d’implicació de la defensa per esbrinar “fins a quin punt les informacions falses o que poden induir a l’error es van donar de manera deliberada al jutge”, explica en el seu escrit.

Calvet va enviar la denúncia als col·legis belgues contra les actuacions de l’advocat Gonzalo Boye –a qui va denunciar la setmana passada pels mateixos fets al Col·legi d’Advocats de Madrid– i contra Christophe Marchand, Michèle Hirsch i Paul Bekaert, és a dir, tot l’equip que forma part de la defensa dels polítics catalans.

“Vista la falta de compliment de les normes deontològiques […] li demano que prengui amb el màxim interès aquesta denúncia per incompliment del codi deontològic”, demana Calvet, que espera que s’adoptin les mesures pertinents contra els advocats.

La queixa de Calvet arriba després que diversos mitjans publiquessin que en la demanda contra Llarena hi havia una frase afirmativa en francès atribuïda al magistrat que en la traducció en castellà estava en condicional. Gonzalo Boye va assegurar que va ser un “error” i que avui, quan se celebri la primera audiència del cas a Brussel·les, ho comunicarà al jutge.

Precisament Boye va demanar empara al Col·legi d’Advocats de Madrid per poder assegurar el seu dret a la defensa. Ho va explicar a Twitter: “Davant les amenaces, injúries i calúmnies que estic patint en l’exercici del dret a la defensa, he decidit sol·licitar l’empara per garantir la llibertat i independència”.

El degà de Madrid, amb Llarena

No obstant això, la demanda de Boye sembla destinada al fracàs. En paral·lel a la seva petició, el degà de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Madrid, José María Alonso, va emetre un comunicat defensant Llarena: “Sota cap circumstància –diu Alonso– la jurisdicció espanyola pot ni ha de ser fiscalitzada pels tribunals d’un tercer estat”.

Després de felicitar-se per la defensa del govern espanyol, se solidaritza amb Llarena per les “gravíssimes ofenses” de què ha sigut víctima: “Tinc el convenciment que Llarena és un magistrat, a més d’inamovible i responsable, independent”. Boye va respondre amb ironia al comunicat d’Alonso: “Gràcies, degà”.

stats