Política 06/02/2021

Mas evita el cos a cos amb JxCat en el seu primer míting de campanya amb el PDECat

L'expresident fa una crida a la participació i demana "no donar res per perdut": "Cal moral de victòria"

3 min
Artur Mas participa en un acte del PDECat

Si una cosa no falta en els discursos de la candidata del PDECat, Àngels Chacón, en aquesta campanya electoral són els retrets a Junts per Catalunya. Ahir va posar en dubte el seu suport a una investidura de Laura Borràs (Junts) assegurant que tenen un model "gairebé comunista", i recentment els va titllar de "partit provincià" per haver proposat vetar les empreses de l'Íbex-35 de la contractació pública de la Generalitat. No ha estat el guió que ha seguit, però, l'expresident Artur Mas en el seu primer míting a Reus amb el Partit Demòcrata en aquesta campanya, ja que ha evitat entrar en les crítiques a Junts. Mas ha intervingut de forma telemàtica per donar tres missatges: ha cridat a la participació, ha demanat moral de victòria i no donar res per perdut, i ha dit que el vot al PDECat és per donar suport a la "llibertat" i al "bon govern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expresident ha començat la seva intervenció telemàtica advertint que la seva participació en aquesta campanya és "diferent" de la d'un candidat per la seva "posició actual", més de "reflexió" per "pensar" i "desvetllar dubtes". És a dir, es decanta per mantenir el seu perfil institucional malgrat haver-se quedat al Partit Demòcrata. De fet, ja quan va anunciar el setembre que no seguiria en la formalització de Junts per Catalunya com a partit, també va advertir que no s'enfrontaria electoralment a l'expresident Carles Puigdemont.

Mas ha subratllat la importància d'anar a votar i no quedar-se a casa, tot i la situació de pandèmia. "El que s'absté no té representació al Parlament en quatre anys", ha afirmat, i ha demanat a la ciutadania que perdi la por. "Hi ha curses per veure qui queda primer, però m'agradaria que fos una cursa per veure qui pot ser més útil", ha dit.

També ha fet una crida a no donar "res per perdut" i a tenir "moral de victòria". S'ha referit a quan ell, el 2010, va arribar a la presidència de la Generalitat en plena crisi econòmica o a les consultes del 9 de Novembre i l'1 d'Octubre. "No vam tirar la tovallola. Vam lluitar fins a l'últim segon", ha dit. En aquest sentit, ha reivindicat la participació del PDECat en el Procés, i ha afirmnt que si no hagués sigut per gent que militava en aquest partit i "que s'hi ha quedat" no hauria pujat "tanta gent" al vaixell de l'independentisme.

Així, ha situat el PDECat com el vot que permet "dues coses alhora": la "llibertat" i el "bon govern". Per a Mas és necessària l'"èpica" i els grans conceptes abstractes, però també la "passió" pel dia a dia i els temes que "interessen a la gent". "Que hi hagi sort i els vots necessaris per tenir un caràcter decisiu", ha expressat, en la línia del missatge que va donar a l'inici de la campanya de convertir el Partit Demòcrata en clau en la governabilitat, en lloc de la CUP.

Després de Mas ha intervingut Chacón, que és qui ha tornat a situar JxCat en el guió. S'ha referit a les declaracions de Borràs en una entrevista a El diario en què assegurava que és més d'esquerres que el líder socialista, Salvador Illa. "Ja va bé que la gent sàpiga on som", ha dit, i ha situat JxCat en el bloc de la CUP i Esquerra i el Partit Demòcrata en la "centralitat social". Com Mas, Chacón ha reivindicat el PDECat com el partit independentista i de "bon govern", a més del que diu "la veritat" .

S'ha referit directament a Borràs per instar-la a aclarir a què es refereix quan parla de fer efectiva la independència. "De vegades ens fa falta un diccionari per interpretar Borràs. Què vol dir confrontar? Què vol dir proclamar? Què vol dir implementar?", ha ironitzat, a més de demanar "no generar falses expectatives" perquè és "trair l'independentisme".

L'acte del Partit Demòcrata ha estat protagonitzat per una desena d'alcaldes de la formació, que s'han connectat telemàticament des de les seves localitats per reivindicar una manera "local" de fer política en l'àmbit nacional. Els d'Àngels Chacón batallaran aquesta última setmana de campanya per traduir la representació municipal en electes al Parlament.

stats