Política 25/05/2016

El jutge cita a declarar ex alts càrrecs de la Generalitat per presumptes comissions de la banca

Un exdirectiu financer relata una "operativa" a través de la qual els bancs obtenien rendiment de les nòmines d'empleats públics

Efe
2 min
Pujol es desvincula dels negocis dels seus fills davant el jutge

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional que investiga els Pujol ha citat a declarar com a testimonis tres ex alts càrrecs de la Generalitat per interrogar-los sobre presumptes comissions que hauria pagat la banca pel rendiment de les nòmines d'empleats públics, que ha denunciat un exdirectiu financer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, el jutge José de la Mata cita per al pròxim 13 de juny vuit nous testimonis, entre ells l'exdirector de Ferrocarrils de la Generalitat Antonio Herce –condemnat a quatre anys de presó per malversar fons d'aquesta empresa pública–, l'exgerent de l'Incasòl Antoni Paradell i l'exdirector general del departament d'Hisenda Francesc Xavier Ruiz del Portal.

Els nous testimonis seran interrogats pel jutge arran de la denúncia d'un exdirectiu del Banc Natwest que va relatar davant la Policia Nacional una "operativa" a través de la qual les entitats bancàries pagaven comissions en efectiu a la família Pujol i a ex alts càrrecs de la Generalitat pels beneficis que obtenien de gestionar les nòmines d'empleats públics.

El jutge José de la Mata va demanar a la unitat de delictes econòmics i fiscals (UDEF) que prengués declaració a l'exdirectiu de Natwest, després de rebre un escrit en el qual aquest li comunicava que tenia informació sobre les presumptes irregularitats que van permetre als Pujol acumular la seva fortuna.

La declaració de l'exdirectiu financer

En la seva declaració davant la policia, l'exbanquer va denunciar que, entre els anys 1987 i 1995, existien acords entre entitats bancàries i organismes públics per gestionar les nòmines dels empleats de l'administració i, a canvi, pagar un percentatge de comissió pels beneficis obtinguts.

Aquestes suposades comissions, segons el relat de l'exdirectiu bancari, es repartien entre comissions per a ex alts càrrecs i pagaments en efectiu a diferents "despatxos", entre ells les oficines que Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat, té al carrer Ganduixer de Barcelona.

L'exdirectiu va precisar que aquestes comissions corresponien a un percentatge dels beneficis que obtenien les entitats financeres per la cessió de la seguretat social dels funcionaris, de l'IRPF i de saldos anomenats "ociosos", en una pràctica que també mantenien amb grans empreses.

Aquests saldos "ociosos", recorda en la seva interlocutòria el jutge De la Mata, derivaven de les recaptacions dels pagaments d'empreses i funcionaris públics que havien d'abonar-se als organismes de la Seguretat Social i a Hisenda, però que es mantenien a l'entitat bancària durant un llarg període de temps, la qual cosa els reportava beneficis.

stats