Política 17/06/2012

Uns 50 exespies espanyols munten una associació per divulgar "la cultura de la intel·ligència"

Troben que els ciutadans no valoren prou el servei que fan. Asseguren que els serveis secrets espanyols són "de primera divisió" i que van fer un "salt qualitatiu" sota les ordres de Manglano

Efe / Ara
2 min

MadridMés de 50 exespies espanyols han muntat l'Associació d'Exmembres del Servei d'Intel·ligència amb la intenció de difondre "la cultura de la intel·ligència" i convèncer la societat de la necessitat d'aquests serveis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'associació sorgeix "sense interessos partidistes ni polítics", amb "esperit obert i integrador", ha declarat a l'agència Efe el president de la nova entitat, Juan Martín Roy.

"Sortir del secretisme i fer-nos visibles no ens preocupa", assegura Martín Roy, que aclareix que els casos en què aquests exespies ha estat immersos han estat o seran desclassificats, però que ells no revelaran secrets. El seu interès és convèncer els ciutadans de "l'alta qualitat" dels agents a Espanya: "Som de primera divisió. No tenim res a envejar a ningú", proclama.

Per Martín Roy, el salt qualitatiu es va produir sota el mandat d'Emilio Alonso Manglano, director general del Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID) entre el 1981 i el 1995, que es va fer famós quan va ser jutjat i condemnat –amb altres càrrecs del CESID– per escoltes al rei i a altres personalitats i també per escoltes a Herri Batasuna. Posteriorment, les sentències van ser anul·lades pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem, respectivament.

En preguntar-li pels grans èxits i fracassos dels serveis d'intel·ligència espanyols, Martín Roy respon que "els fracassos s'engrandeixen i els èxits, gairebé sempre, es mantenen en secret".

Una setmana després de ser creada, l'associació té uns 50 socis entre jubilats, en el cas de personal civil, i retirats, si es tracta de militars, a més d'altres persones que han abandonat el servei i que ara treballen en altres activitats.

L'objectiu de l'associació és agrupar totes les persones, unes 400, que han treballat per als serveis d'informació i intel·ligència espanyols, tant els antics agents del Servei Central de Documentació (SECED) com els del Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID) i els de l'actual Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).

La junta directiva de l'associació està formada, a més del president, per Ricardo Martínez Isidoro (vicepresident), Enrique Martínez (secretari), Fernando Calderón (tresorer) i Ignacio Prieto i José Luis Guasa com a vocals. Als Estats Units, França i el Regne Unit ja hi ha associacions d'aquest tipus.

stats