L'excap de Podem Madrid reclama una assemblea ciutadana per avaluar el "fracàs" del partit

Ramón Espinar considera que la formació ha de debatre els resultats electorals "des d'una relació honesta amb la realitat"

L'exlíder de Podem Madrid, Ramón Espinar, ha exigit en un article publicat a 'Eldiario.es' que la formació convoqui una assemblea ciutadana urgent per abordar el "fracàs" dels resultats electorals tant el 28-A com el 26-M. "No hi ha ningú avui a Podem que no pensi que seria raonable", considera en l'escrit. No obstant, el dirigent ha aclarit a Twitter que no s'està postulant com a contrincant d'Iglesias. 

Espinar, estret col·laborador de Pablo Iglesias, se'n va anar distanciant durant el 2018 fins a dimitir el passat mes de gener, enmig de la crisi interna produïda per la sortida d'Íñigo Errejón del partit per fundar Més Madrid. En un article en què descriu les "cinc crisis" de Podem (de resultats, orgànica, d'aliances, d'anàlisi i de projecte), l'exdirigent de la formació recorda el naixement del partit (que reivindicava l'esperit del 15-M) i considera que Podem s'ha de plantejar "quanta estabilitat i legitimitat ha entregat al sistema polític", així com "quanta democratització i justícia social ha tornat a la ciutadania". En aquest sentit, demana una anàlisi des "d'una relació honesta amb la realitat", donant a entendre que la direcció del partit no ho ha estat en la seva valoració dels resultats del 26-M. 

Respecte a la crisi de resultats, Espinar apunta que el 26-M el partit va perdre "un milió llarg de vots" respecte al 28-A, i adverteix d'una tendència que considera "de caiguda lliure". D'altra banda, descriu Podem com un partit "trencat", que "manté les sigles però no els seus dirigents més destacats, els governs municipals ni la majoria dels seus diputats". En aquest sentit, considera que la formació ha "empobrit el seu discurs, que ara és menys plural després de la sortida de diversos portaveus". "L'homogeneïtzació de missatges, perfils i discursos ha empobrit la capacitat d'interlocutar amb la societat, ha trencat el partit en diversos espais, ha transmès un envelliment accelerat de l'eina", ha sentenciat.

Pel que fa al que Espinar defineix com una "crisi d'aliances", l'exdirigent de la formació lila lamenta el trencament de les candidatures unitàries que el 2015 van arribar als "ajuntaments del canvi" (exceptuant Cadis). En el mateix sentit, critica també l'exigència dels dirigents de Podem de formar un govern de coalició amb el PSOE. "En lloc de configurar exigències a favor de la ciutadania i explicar a Sánchez que només governarà si les inclou en el seu programa, es proposen negociacions discretes per a un govern de coalició sense cap mesura sobre la taula", afirma. 

"No és temps d'aprendre dels errors, sinó del fracàs –diu Espinar–. No hem fracassat com a país, sinó com a eina política de representació d'un país nou". Així, apel·la a "recuperar el rumb i els companys perduts pel camí" amb la consciència que Podem no és "una nova elit política d'esquerres". "No es pot fer res gran sense grandesa", afirma.

El partit respon: és “irresponsable”

La portaveu del partit, Noelia Vera, ha respost la carta d’Espinar assegurant que és “poc intel·ligent” i “irresponsable” airejar als mitjans de comunicació les diferències internes. En una entrevista a Antena 3, Vera ha recordat que el partit ja té previst per a aquest dissabte un consell ciutadà, en el qual es podran plantejar les diferències i l’anàlisi del resultat electoral, i ha fet una crida a mantenir el debat en els fòrums establerts per a aquesta finalitat.

Andalusia amenaça d’escindir-se 

Mentrestant, la marca del partit a Andalusia, Endavant Andalusia, formada per la coalició de Podem, els anticapitalistes i IU, va aprovar aquest cap de setmana en el seu consell ciutadà un document en el qual fa una crida a l’autocrítica i amenaça amb escindir-se de l’organització estatal. Endavant Andalusia ja es va mostrar crítica amb la decisió de Podem de buscar una coalició de govern amb el PSOE, i tot plegat afegeix llenya al foc de la crisi interna del partit.