Política 31/07/2011

Els experts validen el full de ruta de Mas cap al pacte fiscal

L’ARA té accés a les actes de la comissió parlamentària sobre el concert

Ferran Casas
2 min
La comissió pel concert es va constituir el 3 de juny / ACN

BarcelonaDes del 3 de juny treballa al Parlament, en sessions a porta tancada, la comissió del concert econòmic. Fins ara hi han comparegut deu experts i, segons consta a les actes a què ha tingut accés l'ARA, la immensa majoria hi ha abonat a nivell legal la possibilitat que Catalunya surti, en la seva relació fiscal amb Espanya, de l'anomenat "règim comú" en matèria de finançament. Un sistema que comparteixen totes les autonomies llevat de les forals i les Canàries.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els experts han avalat les intencions polítiques del govern de CiU i del seu president Artur Mas, que vol que Catalunya tingui un pacte fiscal amb uns resultats semblants al concert basc i navarrès, i intentarà negociar-lo amb el govern espanyol que surti de les urnes el 20-N. I en seu parlamentària han assenyalat dues vies: o bé que de la llei orgànica de finançament autonòmic (Lofca) en quedi exclosa Catalunya i s'acordi bilateralment el nou model (aquesta és la proposta que defensa CiU) o bé que la Lofca inclogui elements asimètrics en matèria de cessió d'impostos i capacitat normativa.

Els representants de CiU i el PSC a la comissió han evidenciat que les seves postures no estan tan lluny, i ara la Lofca és vista com un mal menor del qual es pot treure profit. Els deu compareixents que s'han pronunciat són alguns dels constitucionalistes amb més prestigi del país (Carles Viver Pi-Sunyer, Alejandro Sáiz, Ferran Requejo, Enric Argullol i Francesc de Carreras) i economistes i acadèmics experts en matèria fiscal (Heribert Padrol, Joaquim Solé Vilanova, Josep Maria Coronas, Joan Carles Costas i Luis Manuel Alonso). La comissió encara escoltarà més compareixents i treballarà fins al 31 d'octubre per presentar i aprovar un document que plasmi la unitat catalana entorn el pacte fiscal.

Podeu llegir-ne la informació completa a l'ARA PREMIUM.

stats