Política 03/05/2019

La jutge processa l'expresident Camps per la construcció del circuit de F1 a València

El vicepresident Rambla, l'exconseller Flores i alts càrrecs de la Generalitat també estan encausats

Ara
2 min
La jutgessa processa l'expresident Camps en la causa per la construcció del circuit de F1 a València

BarcelonaLa magistrada del jutjat d'instrucció número 17 de València ha decidit processar l'expresident de la Generalitat Francisco Camps en la causa per la construcció del circuit urbà de la Fórmula 1 a València. L'exvicepresident Vicente Rambla, l'exconseller d'Infraestructures Mario Flores i alts càrrecs de l'Ens Gestor de la Xarxa de Transports i Ports de la Generalitat (GTP), així com diversos empresaris, també estan encausats en el marc d'una trama de corrupció que va costar 89 milions entre els anys 2007 i 2008.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la interlocutòria de processament, la jutgessa considera que Camps "va capitanejar" el conjunt dels encausats per obtenir un "rèdit polític i personal" d'un esdeveniment d'interès mundial. En aquest sentit, la magistrada sosté que l'expresident de la Generalitat Valenciana va "idear, planificar, impulsar i dirigir" la construcció del circuit de la F1 a la ciutat amb la intenció de "projectar la seva imatge" i "al marge de les funcions pròpies" com a cap de l'executiu valencià.

Camps, a més, hauria "utilitzat de manera indeguda els fons públics", indica la magistrada, "alterant-ne les dades i dates dels documents d'expedients administratius". Per fer-ho, l'expresident s'hauria "servit de tractes de favor a determinades empreses" que van acabar sortint beneficiades de les adjudicacions públiques per, argumenta, dotacions i entregues de diners "fetes de manera no altruista, sinó amb caràcter finalista, per obtenir adjudicacions irregulars".

Empresaris vinculats al PP, processats

Més enllà d'alts càrrecs com ara Camps, Rambla o Flores, en la interlocutòria de processament –a què ha tingut accés Europa Press– la magistrada també ha encausat l'ex director general d'Obres Públiques i posteriorment secretari autonòmic d'Infraestructures, Victoriano Sánchez-Barcaiztegui, tres responsables de l'ens GTP i empresaris, entre els quals hi ha responsables de Typsa i Ayesa.

La interlocutòria també esquitxa el germà de l'exministre Jaime Mayor Oreja, José Mayor Oreja, representant de FCC Construcción S.A. El responsable de l'empresa, a més, també apareix als papers de Bárcenas com a donant del PP.

Així mateix, els germans Tomás i Rafael Martínez Berna –condemnats per l'Audiència Nacional per les factures falses que reflectien serveis inexistents d'Orange Market–, també estan processats, com també el president de Construcciones y Estudios (Cyes), Felipe Almenar, vinculat també a altres trames corruptives. De fet, la magistrada justifica la correlació temporal entre les acusacions com a causa de processament.

stats