Política 27/05/2019

"L'extraordinari i preocupant avenç de les formacions secessionistes" a Barcelona i el País Basc: el recull d'editorials

Els diaris espanyols carreguen contra Pedro Sánchez i es qüestionen el paper d'Albert Rivera

Ara
4 min
Ernest Maragall abraçant-se a una militant després que es confirmés la seva victòria a Barcelona.

BarcelonaL'endemà de les eleccions municipals, europees i, en algunes comunitats, també autonòmiques, els editorials dels diaris espanyols posen el focus en Pedro Sánchez pels resultats del PSOE. A més, asseguren que Casado ha aturat la davallada del PP iniciada a les generals i es qüestionen el paper que ha de tenir Rivera en el moment dels pactes. Sobre les municipals, els editorials destaquen el triomf de Maragall a Barcelona i, sobre les europees, es destaca el resultat de la formació de Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Periódico

"A les eleccions europees, la victòria de Puigdemont i el bon resultat del PSC van suposar un cop dur per a la candidatura que liderava Junqueras, que va quedar tercera. En el duel per la hegemonia independentista Puigdemont segueix sent un rival inabastable per als republicans".

"L'expresident veu d'aquesta manera confirmada a les urnes la seva estratègia de tensió permanent amb l'Estat enfront de la bandera de la moderació que enarbora Junqueras".

El Punt Avui

"Esquerra va aconseguir un resultat històric guanyant les eleccions municipals en el conjunt de Catalunya i assolint l'alcaldia de Barcelona per primer cop des de la República".

"El mapa municipal català és a partir d'avui molt més independentista a la immensa majoria del territori. Amb l'excepció de l'àrea metropolitana de Barcelona, on el PSC ha aconseguit recuperar molts suports".

"La victòria de Puigdemont, l'increment del vot independentista i l'elecció de dos eurodiputats de l'exili i d'un pres polític són una victòria democràtica que ressonarà amb força a Europa i situa el conflicte polític català en la primera línia de la política europea".

La Vanguardia

"Les lectures que poden fer-se del resultat són diverses. Per als independentistes, la victòria d'ERC constitueix un cop d'efecte que li permet tractar d'alinear la capital catalana amb els seus objectius sobiranistes i arrabassar a Junts per Catalunya l'estendard independentista a la Casa Gran".

ARA

"Barcelona tindrà finalment un alcalde independentista que, tanmateix, haurà de buscar acords o governar en una difícil minoria".

"L'independentisme, amb el 49,75% dels vots catalans al Parlament Europeu, se situa a les portes del mític 50% i llança un missatge clar a Brussel·les, que ara es trobarà amb la disjuntiva de veure quin tracte dona tant als polítics exiliats com als presos".

El País

"Retrocedir en el camí que Rivera ha recorregut més enllà del que és raonable, anunciant cordons sanitaris amb forces democràtiques mentre arribava a pactes amb la ultradreta dels quals ara el sistema sembla condemnat a una dependència més gran, no li resultarà senzill: no és tant el seu projecte com el seu lideratge el que ha compromès jugant innecessàriament a tot o res, i, a més, a tots els taulers".

"L'estratègia d'establir línies vermelles entre partits democràtics no és sostenible sense incloure la ultradreta a les majories de govern. Es tracta d'un pas més en la normalització d'una força antisistema, que Ciutadans i el Partit Popular no poden trivialitzar".

El Mundo

"Després d'un escrutini molt ajustat, es pot dir sense embuts que Casado va sortir airós d'unes eleccions en les quals es jugava bona part del seu crèdit polític, i, sobretot, del seu lideratge al capdavant del PP".

"El retrocés de Carmena, fruit de la seva gestió calamitosa i de la divisió del seu grup municipal, unit a l'estancament del PSOE –l'aposta de Sánchez, Pepu Hernández, va resultar un sonor fracàs– van permetre al PP arrabassar a l'esquerra l'Ajuntament de Madrid".

"El gran perdedor de la nit va ser Pablo Iglesias. No només per la pèrdua dels principals ajuntaments del canvi, sinó per les conseqüències de la seva erràtica estratègia".

"A la capital catalana, com passa a les principals ciutats basques, resulta extraordinàriament preocupant l'avançament de les formacions secessionistes. Això exigeix una resposta per part de les formacions constitucionalistes".

Abc

"Madrid capital va ser ahir l'escenari d'un fracàs col·lectiu de l'esquerra i dels seus principals líders –Pedro Sánchez i Pablo Iglesias– i ha confirmat que el centredreta segueix sent una força ideològica amb arrelament en la ciutadania".

"La pèrdua de Madrid representa per a l'esquerra més que un ajuntament. És la derrota d'un discurs farcit de revengisme històric i confrontació cívica".

"L'entesa entre el PP, Ciutadans i Vox ha de ser un antídot a les polítiques fiscals de Sánchez".

"Després de la tempesta del 28-A ahir va arribar la calma i la il·lusió al centredreta".

La Razón

"L'objectiu que es va marcar Sánchez d'aconseguir la ciutat de Madrid no ha quallat, per dues raons: ell i el seu candidat no han sumat els vots necessaris; fins i tot ha rebaixat els resultats del seu predecessor, i l'alcaldessa tampoc ha rendibilitzat quatre anys de gestió i la seva coalició oportunista amb Íñigo Errejón".

"Ara s'obre un llarg procés de negociació en què queda la incògnita del paper que ha de jugar Albert Rivera, que segueix sense complir el seu objectiu de superar el PP, quan ha arribat el moment que Sánchez li demani el seu suport per conservar algunes places".--

stats