Política 16/10/2020

L'extresorer de CDC admet davant del jutge del 3% el blanqueig de capitals del partit

De la Mata investiga donacions d'exconsellers de CDC que venien, suposadament, d'empresaris

N.o.
3 min
L’extresorer de CDC Daniel Osàcar, a la Ciutat de la Justícia durant el judici del cas Palau.

BarcelonaL'extresorer de CDC Daniel Osàcar, condemnat ja en el marc del cas Palau, ha admès aquest divendres, davant del jutge de l'Audiència Nacional que investiga el 3%, el presumpte blanqueig de capitals que va fer Convergència a través de diversos dirigents polítics. Segons recull Efe i Europa Press, Osàcar ho ha dit en la seva declaració per videoconferència, en resposta a la Fiscalia Anticorrupció, abans que se suspengués l'interrogatori per problemes tècnics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Osàcar, que ara mateix està en tercer grau penitenciari per la condemna del Palau i que ja està processat en una altra peça del 3%, està investigat juntament amb 12 exdirigents de l'extinta Convergència per aquest motiu, entre els quals els exconsellers Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias en una causa separada anomenada Donacions Blanqueig.

La tesi de la Fiscalia Anticorrupció és que membres de CDC van fer donacions a la formació política per un valor d'entre 1.500 euros i 3.000 que provenien, presumptament, de donacions d'empresaris. A preguntes del fiscal, Osàcar ha admès conèixer els escrits en què es relata aquesta idea i ha afirmat: "Sí, és cert". Tot i això, no ha precisat res més però tindria la voluntat –segons recull Efe– de col·laborar amb el ministeri públic en aquesta investigació.

Després la declaració, que es feia des d'un jutjat de Barcelona, l'interrogatori s'ha hagut de suspendre per problemes tècnics.

Segons explica Europa Press, els exconsellers Jané, Puig, Rigau i Macias ja van declarar el 22 de juliol per aquest fet davant el jutge instructor i h van negar. Van assegurar que les donacions que van fer al partit eren per ajudar a la difícil situació econòmica que vivia la formació política, descartant la tesi de blanquejar fons procedents de presumptes donacions il·lícites.

El successor d'Osàcar, Andreu Viloca, estava citat aquest divendres també, però finalment la seva declaració s'ha ajornat per al 26 d'octubre.

Imputació del jutge

El suposat blanqueig de capitals comès pel partit a través dels seus dirigents el va posar sobre la taula la Fiscalia Anticorrupció el mes de gener i el jutge De la Mata va assumir la seva tesi el mes d'abril, quan va decidir citar com a investigats els exdirigents de CDC. Va acordar obrir una peça separada per investigar els quatre exconsellers, juntament amb vuit antics càrrecs de la formació convergent. A més dels exmembres del Govern, el jutge ha imputat l'exalcalde de Lloret de Mar (Selva) Xavier Crespo, condemnat ja a una pena d'inhabilitació per un altre cas; l'alcaldessa de Calella (Maresme) i membre de la direcció del PDECat Montserrat Candini; Eduard Freixedes, director dels serveis territorials del departament d'Interior a la Catalunya Central; l'exalcalde de Sallent (Bages) Jordi Moltó; els exdiputats de la formació Glòria Renom i Víctor Vila, i els exdirigents de CDC Marc Guerrero i Carles Flamerich.

Les sospites de la presumpta participació d'aquests càrrecs en el blanqueig de diners deriven d'una sèrie de donacions que van fer al partit d'una "sorprenent homogeneïtat", segons el magistrat. La interlocutòria del mes d'abril sosté que aquestes donacions "no són aparentment quotes d'afiliats", ni pagaments o aportacions al partit fets pels seus càrrecs electes. Tampoc creu que corresponguin a una campanya de donacions impulsada per CDC per sol·licitar "un esforç extra als seus militants i càrrecs públics", diu De la Mata, que veu sospitós que els imports investigats s'abonessin en dates "extraordinàriament pròximes". El magistrat de l'Audiència Nacional seguirà investigant.

stats