Política 03/08/2015

Un exvicepresident del TC compara les plebiscitàries del 27-S amb un cop d'estat

"El frau de llei sí que es pot detectar tot i que no es digui expressament", assegura

Europa Press
1 min

MadridL'exvicepresident del Tribunal Constitucional Ramón Rodríguez Arribas ha advertit que els plebiscits són instruments polítics propis "dels que han fet un cop d'estat" per legalitzar la seva actuació. En una entrevista a la Cope recollida per Europa Press, l'exvicepresident ha afirmat que 'plebiscit' i 'eleccions' són termes antagònics i convertir una cosa en l'altra és un frau de llei i un "disbarat polític i jurídic" que si es consuma finalment podria anul·lar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Arribas ha apuntat que el frau de llei "sí que es pot detectar, tot i que no es digui expressament" en el decret de convocatòria d'eleccions. "Quan es vol descobrir un frau de llei el que es fa és recórrer als actes i a les declaracions i, d'altra banda, a la prova de presumpcions que, una vegada determinat un fet cert perfectament determinat, se'n dedueix amb claredat meridiana i amb caràcter racional una conseqüència", ha dit.

"Qualsevol frau de llei es determina no per les paraules que el mateix defraudador fa per establir la forma en la qual perpetra, sinó per les circumstàncies anteriors, coetànies i posteriors a l'acte defraudatori", ha explicat. Després de preguntar-li pel procediment d'impugnació d'un decret de convocatòria d'eleccions en cas que sigui detectat un frau de llei, ha respost que la competència la té exclusivament el president del Govern i que es tracta d'una decisió de caràcter jurídic i "polític de decisió governativa".

"No seré jo qui li digui al president el govern espanyol, Mariano Rajoy, què ha de fer, perquè ell assegura que ho sap de sobres", ha afegit.

stats