Política 14/10/2020

Les famílies dels presos reclamen l'amnistia el dia que es compleix un any de la sentència de l'1-O

Blanca Bragulat, Diana Riba i Meritxell Lluís es reuneixen amb Budó i Aragonès a la Generalitat

Mireia Esteve
2 min
Els familiars dels presos es reuneixen amb Budó i Aragonès a la Generalitat

BarcelonaEl dia que es compleix un any de la sentència de l1-O, que va condemnar per sedició els líders independentistes, el vicepresident del Govern i president substitut, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, han rebut al Palau de la Generalitat una representació de l'Associació Catalana pels Drets Civils, que aplega els familiars dels presos polítics i exiliats. Els dos màxims representants de l'executiu en funcions han rebut Blanca Bragulat, Diana Riba i Meritxell Lluís, les parelles de Jordi Turull, Raül Romeva i de Josep Rull, respectivament. Una trobada que ha servit per traslladar al Govern com se senten un any després de la condemna i per refermar-se en el seu compromís per demanar l'amnistia pels presos, però també per tots els represaliats del Procés.

"Les famílies estem pitjor que mai", ha afirmat taxativa Bragulat un cop ha finalitzat la trobada. La parella de Jordi Turull ha recordat que des de l'estiu que els presos de Lledoners tenen el tercer grau suspès i també el 100.2, cosa que vol dir que han passat d'un règim de semillibertat a un sol vis-a-vis al mes degut a les restriccions del covid-19. A més, ha denunciat la "pressió psicològica" que assegura que pateixen tant l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell com l'exconsellera Dolors Bassa pel fet de poder seguir gaudint del tercer grau –en el seu cas la jutge no el va suspendre–, però està pendent de si se'ls hi acaba rebutjant d'un dia per l'altre. Les famílies culpen la fiscalia d'intentar ara aconseguir "el que no va aconseguir amb la sentència". En aquest sentit, Bragulat ha recordat que el jutjat de vigilància penitenciària havia avalat el tercer grau dels presos i que va ser el Tribunal Suprem qui va canviar les regles del joc.

Amb tot, les famílies continuen decidides a denunciar el que consideren una injustícia en tota regla i han tornat a apostar per l'amnistia com l'única via perquè els líders independentistes surtin de la presó. "Volem l'amnistia perquè no només serviria per als presos, sinó també per a tots els represaliats", ha defensat Blanca Bragulat, que ha agraït les peticions d'indult que s'han posat sobre la taula del govern espanyol, però ha admès que no són la solució. Per tot plegat, les famílies esperen que a la taula de diàleg amb l'Estat també s'hi posi sobre la taula l'amnistia.

stats