Política 21/06/2014

El primer acte oficial dels reis, una trobada amb les víctimes del terrorisme

Els afectats demanen a Felip i Letícia que expliquin al món "el relat de la veritat" de la violència d'ETA. Pilar Manjón els ha demanat que rebin també les víctimes del franquisme

Europa Press
2 min
Minut de silenci dels reis i el ministre de l'Interior amb representants de les víctimes del terrorisme / EFE

MadridEls primers actes dels nous monarques espanyols estan calculats al mil·límetre. La seva primera visita oficial, la faran a Catalunya. El seu primer viatge, al Vaticà. I la seva primera reunió oficial ha estat una trobada amb les víctimes del terrorisme, un dels grups de pressió que més influència han demostrat sobre el govern del PP. Felip i Letícia s'han reunit aquest dissabte durant poc més d'una hora amb un nombrós grup de víctimes del terrorisme, en una trobada que diferents assistents han qualificat de "pròxima", "emotiva" i "entranyable".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les víctimes han agraït als monarques haver estat escollits per al seu primer acte oficial, un fet carregat de simbolisme, i han aprofitat la reunió per exposar als reis les seves reivindicacions, que també ha pogut sentir el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que els ha acompanyat a l'acte. Els reis han posat en una foto de família amb els 43 assistents, amb els quals han guardat un minut de silenci en record dels seus cercles pròxims assassinats a mans d'ETA, o en atemptats com els de l'11-M i accions a l'Afganistan i l'Iraq.

A la trobada han assistit, entre d'altres, les presidentes de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Ángeles Pedraza; de l'Associació 11-M Afectats pel Terrorisme, Pilar Manjón; de la Fundació Víctimes del Terrorisme, Mari Mar Blanco; del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme (Covite), Consol Ordóñez, i representants d'altres associacions i víctimes que hi han acudit a títol particular, com Irene Villa o Maite Pagazaurtundua.

Mari Mar Blanco, germana del regidor del PP assassinat per ETA, ha demanat als monarques "ajuda" per construir "el relat de la veritat" d'ETA, perquè "en cap país del món tinguin dubtes de qui és ETA".

Per la seva banda, Pilar Manjón ha demanat a Felip VI que Espanya sol·liciti al rei del Marroc l'extradició de l'assassí del seu fill, mort en els atemptats de l'11-M, si bé ha matisat que es tracta d'una gestió que ha de fer el govern espanyol perquè "el rei reina però no governa". "També l'hi he dit al ministre", ha deixat clar. Igualment, Manjón ha explicat posteriorment al seu compte de Twitter que també ha demanat als reis que, a banda de les víctimes del terrorisme, rebin aviat les víctimes del franquisme.

"Passeu més temps amb els catalans que són espanyols"

A les portes del palau una dona d'edat avançada, nascuda al País Basc i que agitava una de les banderetes d'Espanya repartides el dia de la proclamació de Felip VI, ha volgut encaixar la mà de la reina i, sense deixar-la anar, li ha aconsellat que els monarques passin més temps "amb els catalans que són espanyols i no només amb els separatistes". "Que estiguin més amb Ciutadans", ha dit fent al·lusió al partit d'Albert Rivera.

stats