Felip de Borbó promet "servir Espanya, una nació, una comunitat social i política unida i diversa"

En el primer discurs oficial després de l'abdicació de Joan Carles, el futur rei diu que l'experiència de temps passats "ens ensenya que només unint els nostres afanys aconseguirem avançar cap a escenaris millors"

Primeres paraules del futur Felip VI després de l'abdicació del seu pare Joan Carles I. "Em permetran senyores i senyors, que, respectant el procediment parlamentari iniciat, els reiteri el meu afany i convicció de dedicar totes les meves forces, amb il·lusió, a l'apassionant tasca de seguir servint els espanyols, a la nostra estimada Espanya; una nació, una comunitat social i política unida i diversa que enfonsa les seves arrels en una història mil·lenària".

Els prínceps han assistit aquest dimecres al lliurament del premi Príncep de Viana de la Cultura al monastir de Leyre, a Navarra. És el primer acte públic que protagonitzen i el primer discurs oficial de Felip de Borbó des de l'anunci d'abdicació del rei.

Felip ha celebrat pronunciar les primeres paraules "en aquesta estimada terra de Navarra". "El dia d'avui té una significació especial, després que dilluns el rei anunciés la decisió d'abdicar de la corona", ha dit. "Ens alegra de tot cor venir a Navarra", "un dels solars originaris de la nostra pàtria espanyola" .

En el seu discurs, Felip també ha remarcat que "en períodes de dificultats com els que travessem", l'experiència de temps passats "ens ensenya que només unint els nostres afanys, anteposant el bé comú als interessos particulars i impulsant la iniciativa, la investigació i la creativitat de cada persona aconseguirem avançar cap a escenaris millors".

Els prínceps han estat rebuts per les principals autoritats navarreses, encapçalades per la presidenta Yolanda Barcina, que ha proclamat la seva "lleialtat" a la monarquia. En l'acte, el sacerdot caputxí historiador Tarsicio de Azcona ha rebut el Premi de la Cultura 2014. Azcona ha desitjat "els millors encerts" als futurs reis.