Política 27/04/2019

Podem fia la remuntada a Iglesias i l’eix social

Ot Serra
2 min
Pablo Iglesias ahir a l’acte de tancament de campanya.

MadridLa socialdemocràcia que Podem ha entonat l’última legislatura, en el seu acostament al PSOE, s’ha difuminat en la campanya del 28 d’abril, en què han predominat missatges més pròxims a l’anticapitalisme, vell record del salt al Congrés del partit lila fa menys de quatre anys. A prop de la Caja Mágica, on el desembre del 2015 els fundadors del partit reunien 10.000 persones, ahir al Parque Lineal de Manzanares més de 5.000 persones van tornar a acompanyar Pablo Iglesias en l’acte de tancament de la “millor campanya de la història”, segons va considerar el líder de la formació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de 17 intervencions de candidats i companys de partit, Iglesias va clausurar el míting mostrant el seu “orgull” pel discurs que Unides Podem ha enviat aquestes setmanes. El candidat a la Moncloa s’ha agafat a la Constitució a què tant apel·len els seus rivals per defensar-ne l’accent social i especialment l’article 128, que exposa que el repartiment de la riquesa està subordinat a l’interès general. “Defensar Espanya és defensar els serveis públics, i els gossos dels rics no ens donaran lliçons del que significa ser espanyol”, va manifestar Iglesias, que va carregar contra el tripartit de dretes i contra Pedro Sánchez perquè no ha aclarit si pactarà amb Cs. Sobre Albert Rivera va recordar un article recent a El Mundo en què criticaven la seva campanya i en què, segons Iglesias, li deien: “Ets tonto, ¿no veus que et vam inventar perquè no governés Podem?”

Catalunya no va tenir protagonisme ni representació en l’acte d’ahir i van ser poques les referències a la plurinacionalitat, en segon pla en aquesta campanya. “M’agrada l’Espanya que parla en euskera, gallec, castellà i català”, va afirmar Iglesias. Abans havien pres la paraula els caps de llista de València i les províncies d’Euskadi, que van defensar la pluralitat en els sentiments de pertinença nacional.

Però en el que confia Podem per cantar victòria el 28-A -això passaria per poder formar govern amb el PSOE-és en la figura del líder i el vessant social. El líder d’Esquerra Unida, Alberto Garzón, va situar “l’adversari” en el “sistema criminal del capitalisme”, mentre que la cap de llista per Cadis, Noelia Vera, va alçar el to i va qualificar de “pocavergonyes i feixistes” els que veuen excessiu un sou de 1.200 euros mensuals. El discurs feminista va predominar en les diverses intervencions d’ahir, com ara la de la número 2, Irene Montero, que va donar les gràcies a Iglesias per liderar el projecte i ser “el millor candidat i millor president d’Espanya”.

A la candidatura hi ha l’esperança de ser tercera força, per darrere del PSOE i el PP, amb més de 50escons i frec a frec amb Vox, una tendència a l’alça arran dels debats a RTVE i Atresmedia, dels quals Iglesias va sortir reforçat. Els simpatitzants celebraven ahir des de l’amfiteatre la “remuntada” que anhelen per a un partit que es torna a agafar al discurs del canvi que el va portar a irrompre al Congrés el 2015.

stats