Política 10/01/2013

El govern espanyol inicia els “estudis previs” per reformar el finançament autonòmic

L'executiu de Rajoy considera la reforma "necessària" per tal de fer front als "problemes suscitats" pel model actual

Agències
2 min

BarcelonaEl mateix dia que s'ha fet pública la proposta de resolució d'aprovació de la Declaració de Sobirania que CiU i ERC portaran al Parlament de Catalunya, fonts de l'executiu central han anunciat que han posat la primera pedra d'una eventual reforma del model de finançament autonòmic. Segons aquestes fonts, l'executiu de Mariano Rajoy ha encarregat ja els "estudis preliminars" per a la reforma del finançament autonòmic amb la finalitat que el 2013 estigui, com a mínim, "plantejada la possible modificació" del model actualment en vigor.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La notícia de la posada en marxa dels "estudis previs" l'han fet pública fonts de la delegació espanyola que ha participat a Alger a la V Cimera hispanoalgeriana. Aquestes fonts s'han referit a aquesta pròxima modificació i han afirmat que cal treballar-la en profunditat aquest any perquè pugui aprovar-se en la recta final de l'actual legislatura. Des del govern central s'afirma que la reforma és "necessària" per tal de fer front als "problemes suscitats" pel model actual.

L'eventual reforma del model de finançament ha estat damunt la taula des que Catalunya va proposar el pacte fiscal. En un primer moment, el PP va considerar que no calia reformar un sistema encara nou i que no havia tingut temps per desenvolupar-se. Posteriorment, es va reconèixer que el model tenia carències, però que en l'actual situació de crisi no es podia reformar.

Amb tot, no només des de Catalunya, sinó també des de comunitats autonòmiques governades pel PP, s'ha demanat una revisió del model actual, pactat en època de Zapatero, que ara es considera injust. Des de les files del PP, una de les veus que més n'han reclamat la modificació ha estat la de la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho, que durant la passada campanya electoral va demanar una "millora" del sistema.

La reforma del model de finançament autonòmic va ser abordada en l'última Conferència de Presidents, que en la seva declaració final va recollir que el sistema s'avaluarà en els terminis "que marca la llei" i que s'estudiarà en el si del Consell de Política Fiscal i Financera.

stats