Política 29/07/2016

El fiscal del Suprem informa a favor que s'investigui Rita Barberá per blanqueig

El magistrat considera "incoherent" que el Suprem no investigui Barberá quan la resta del grup municipal del PP a València està sent investigat

Efe
2 min
L'exalcaldessa de València Rita Barberá durant la roda de premsa d'aquest dimarts.

MadridNou revés per a l'exalcaldessa de València i senadora del PP, Rita Barberá. La Fiscalia ha presentat un informe al Tribunal Suprem favorable a designar un instructor per investigar la dirigent popular per un suposat blanqueig de diners del grup popular a l'Ajuntament de València quan ella era l'alcaldessa d'aquesta ciutat, segons han informat a Efe fonts jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fiscal reclama en un informe al Suprem que designi un magistrat instructor per iniciar la investigació, en el marc de l'anomenat cas Imelsa, que investiga el jutjat d'instrucció número 18 de València. Tanmateix, la condició d'aforada –pel fet de ser senadora– de Barberá és el que fa que el Suprem hi tingui alguna cosa a dir.

En la seva exposició el magistrat subratlla les sospites sobre els comptes del PP i la relació de Barberá amb la responsable de les finances, l'exsecretària del grup municipal María del Carmen García-Fuster, principal imputada en aquesta peça separada, i considera que les explicacions donades per la senadora són insuficients per excloure la seva possible implicació.

La peça sobre presumpte blanqueig de capitals en el grup popular a l'Ajuntament de València té 47 persones imputades –a més del PP com a persona jurídica–, i investiga donacions de mil euros de regidors i assessors, que presumptament els va tornar el partit en dos bitllets de 500 per blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita.

"Incoherent" no elevar el cas al Suprem

El magistrat considera que, atès que l'exalcaldessa ha reconegut que va fer el donatiu de 1.000 euros pel qual estan imputats tots els regidors, exregidors, assessors i exassessors que també van fer el pagament en vigílies de les eleccions de 2015, seria "incoherent" no elevar l'exposició al Suprem.

Tot i que el jutge explica que cap de les dues investigades que han reconegut que els diners lliurats els van ser retornats ni dels quatre testimonis que es van negar a fer l'aportació han realitzat una imputació concreta sobre la participació de l'exalcaldessa de València en els fets, també apunta que Barberá era la superior jeràrquica de la principal investigada, amb qui tenia a més una relació personal d'estreta confiança.

María del Carmen García-Fuster es va negar en la seva declaració judicial a revelar l'origen de diversos ingressos detectats el 2003, 2010 i 2011 per un import superior a 200.000 euros, així com la identitat de la persona que li lliurava aquests diners, han afegit les mateixes fonts.

stats