Política 20/11/2012

El fiscal demanarà aquest dimecres una fiança de 8,2 milions per a Urdangarin i Torres

Si el jutge no accepta la mesura, el fiscal plantejarà rebaixar-la a una quantitat d'entre 5 i 6 milions d'euros

Efe
3 min

MadridEl fiscal anticorrupció Pedro Horrach sol·licitarà aquest dimecres al jutge del cas Nóos una fiança de gairebé 8,2 milions d'euros per al duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el seu soci, Diego Torres, per cobrir possibles responsabilitats civils derivades de les condemnes que els podrien imposar per aquest cas de corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'escrit que presentarà al jutjat de Palma, el fiscal demanarà aquesta fiança com a mesura principal, però en cas que no se li accepti, plantejarà al jutge de forma subsidiària rebaixar-la a una quantitat d'entre 5 i 6 milions d'euros.

El jutge de Palma José Castro haurà de decidir si adopta aquesta mesura demanada en el marc d'aquesta causa, en la qual s'investiga el suposat desviament a l'Instituto Nóos, presidit per Urdangarin, d'uns 5,8 milions d'euros de diners públics de les administracions balear i valenciana entre el 2004 i el 2007.

Quantitat equivalent als diners malversats

Mario Pascual Vives, advocat d'Iñaki Urdangarin, ha declarat a Efe que la fiança li sembla "exagerada", encara que prefereix no manifestar-se sobre la petició fiscal perquè encara no té constància oficial que s'hagi presentat aquesta petició. La fiança civil, que es diferencia de la penal en el fet que no comporta l'ingrés a la presó en cas d'impagament, té en aquest cas com a objectiu garantir que els imputats abonaran els diners públics suposadament malversats en cas de ser condemnats en judici.

La Fiscalia Anticorrupció i el jutge Castro sospiten que Urdangarin i Torres van obtenir, durant aquests quatre anys i de manera irregular, fons públics dels governs autonòmics de les Balears i la Comunitat Valenciana. La fiança posa, així, xifra al suposat desviament de fons públics dut a terme pel duc de Palma i el seu soci mitjançant l'Institut Nóos.

Aquesta mesura cautelar es destina a cobrir les possibles responsabilitats civils si Urdangarin és condemnat d'algun delicte de corrupció, que en aquest cas es tradueix en els diners suposadament malversats, que hauria de tornar als governs balear i valencià. Encara que la fiança puja a 8,2 milions, el fiscal Pedro Horrach ha calculat que el duc de Palma, al costat del seu exsoci, es va apropar, en realitat, d'uns 6 milions d'euros públics.

Això s'explica perquè a aquests diners cal afegir un terç de la quantitat total, marge obligat establert per l'article 589 de la Llei d'Enjudiciament Criminal. El fiscal considera que tots dos van desviar els diners públics a aquest institut sense ànim de lucre, que ambdós van presidir, mitjançant factures falses o inflades.

Nóos va organitzar per a l'executiu balear de Jaume Matas l'Illes Balears Fòrum, una trobada sobre turisme i esport pel qual va cobrar 2,3 milions de les arques públiques el 2005 i el 2006, i per a la Generalitat Valenciana la cimera València Summit, per la qual va facturar 3,5 milions. Segons la llei, Urdangarin té ara 24 hores per dipositar la fiança, però els advocats penalistes consultats per Efe coincideixen que els jutges solen ser laxos en el seu compliment i donen a l'imputat més marge per dipositar els seus diners o béns.

Pagament en efectiu o en forma de béns

Per fer efectiu el pagament, Urdangarin pot fer-ho en efectiu, amb un aval bancari o dipositant béns per embargar. En aquest últim cas, el jutge ha de considerar aquests béns suficients per cobrir la fiança i l'imputat pot disposar d'ells, encara que no vendre'ls.

Torres va comparèixer per primera vegada davant del jutge Castro l'11 de juliol de l'any passat, quan va defensar la legalitat dels dos convenis signats per Nóos amb el Govern balear el 2005 i 2006 per 2,3 milions d'euros per organitzar el fòrum esportiu.

El cap de setmana del 25 i 26 de febrer va comparèixer com a imputat Urdangarin, qui va assenyalar Torres com a responsable de les qüestions comptables de Nóos, ja que va afirmar que la seva funció era únicament portar les "relacions institucionals a gran nivell".

stats