Política 03/08/2017

La fiscalia demanarà que s'arxivi la denúncia del Govern contra la Guàrdia Civil pels interrogatoris

El ministeri fiscal farà constar la "manifesta improcedència" de l'acusació

Agències
2 min
Caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona

BarcelonaLa fiscalia demanarà que s'arxivi la denúncia que el Govern va presentar contra els interrogatoris de la Guàrdia Civil a alts càrrecs de l'executiu i funcionaris per la preparació del referèndum. Segons han informat Efe i Europa Press, el ministeri fiscal enviarà un escrit en què farà constar la "manifesta improcedència" de l'acusació que el Govern va presentar el 29 de juliol, en què posava sobre la taula la vulneració dels drets fonamentals dels interrogats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sota les instruccions del conseller de la Presidència, Jordi Turull, el Govern va presentar la denúncia contra la Guàrdia Civil, i els lletrats de la Generalitat apreciaven cinc presumptes delictes recollits en el Codi Penal en l'actuació dels agents: contra els drets individuals, obstrucció a la justícia, usurpació d'atribucions, falsedat documental i violació de secrets.

En el cas del secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, i del director de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, els lletrats sostenen en la denúncia que la Guàrdia Civil va violar el seu dret fonamental a la defensa en retardar la comunicació de la condició d'investigat, la qual cosa va impedir que es poguessin defensar des d'un primer moment acompanyats dels seus advocats en haver estat citats com a testimonis. També asseguren en el seu escrit que els interrogadors van mirar d'influir en la declaració dels testimonis acusant-los "insistentment" de mentir i advertint-los de les conseqüències dels seus actes amb una actitud agressiva i de pressió.

Tot plegat s'emmarca en la instrucció del cas Santi Vidal al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, que té com a investigats el mateix exjutge i exsenador d'ERC; el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó -que va presentar un recurs perquè s'aixequés el secret de sumari- i el director de l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer. El jutge del cas, Juan Antonio Ramírez Sunyer, tot i que segons el TSJC no va ordenar explícitament els interrogatoris de les últimes setmanes, va defensar l'actuació de la Guàrdia Civil.

stats