Política 17/05/2018

La fiscalia demana al Suprem que torni a dictar una ordre de detenció contra els exiliats a Bèlgica

Tot i que sosté que Llarena té raó, l'insta a complir el que demanava el fiscal belga

Ernesto Ekaizer
2 min
El jutge del Tribunal Suprem que instrueix la causa contra el Procés, Pablo Llarena, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaMadridLa Fiscalia del Suprem sol·licita al magistrat instructor, Pablo Llarena, que compleixi els requisits que va plantejar el tinent fiscal belga, Dirk Merckx, i enviï una tercera euroordre a Bèlgica contra Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La fiscalia entén que encara que Llarena tenia raó en el seu plantejament, perquè la interlocutòria de presó de la magistrada Carmen Lamela no ha estat revocada i la interlocutòria de processament manté les mesures cautelars de la detenció, es fa necessari dictar una interlocutòria de ratificació de la provisional i cursar-la juntament amb una nova euroordre –que seria idèntica a la del 23 de març– a la Fiscalia del Rei a Brussel·les.

Segons assenyalen els fiscals del Suprem en un escrit al magistrat instructor, la Fiscalia de Brussel·les desconeix el procediment judicial a Espanya i per això ha insistit en l'ordre de detenció a banda de la interlocutòria de processament, que segons Llarena la conté.

A la Sala Segona del Suprem s'havien manifestat dubtes, després de la decisió 'in voce' del jutge de la cambra del Consell –el jutjat de primera instància de Brussel·les–, sobre els terminis per presentar una nova euroordre perquè es temia que s'acumulés a l'anterior del 23 de març i es pogués rebutjar amb l'argument que s'ha presentat passats seixanta dies des de l'anterior, segons s'assenyala en l'acord marc. Fonts consultades assenyalen que aquest raonament no té base pel fet que la decisió de Brussel·les adoptada ahir no es pot recórrer.

Llarena ha enviat aquest matí a Alemanya un escrit per prevenir el "contagi" de la decisió de Brussel·les. No ha dictat nova interlocutòria de presó o de ratificació de presó. Simplement explica que la interlocutòria de processament del 21 de març compleix aquesta funció i que la detenció decretada originalment per la magistrada Lamela mai es va revocar.

La decisió adoptada pel jutge de Brussel·les es comunicarà en els pròxims dies. El jutge, a suggerències dels advocats de Comín, Serret i Puig, en acabar l'audiència de dimecres va anunciar que faria pública la decisió al cap d'uns dies. Però els lletrats van demanar que abans de la resolució per escrit fes un pronunciament 'in voce'. El jutge hi va accedir i va assenyalar que l'euroordre era inadmesa a tràmit.

La defensa de Carles Puigdemont havia anticipat a la Fiscalia de Schleswig-Holstein l'absència de nova ordre de detenció nacional juntament amb l'euroordre. I ara aquesta batalla ja es trasllada a Alemanya.

El comunicat de la fiscalia
stats