CORRUPCIÓ
Política 06/06/2014

La fiscalia demana dos anys i mig de presó per a Xavier Crespo

El diputat de CiU s’enfronta a una inhabilitació de 17 anys

Laura Díaz-roig
3 min
El diputat de CiU Xavier Crespo està acusat de suborn i prevaricació per haver acceptat regals de la màfia russa.

BarcelonaDos anys i mig de presó, una inhabilitació per a càrrec públic de 17 anys i el decomís dels regals rebuts. Aquesta és la pena a la qual s’enfronta el diputat de CiU al Parlament i exalcalde de Lloret de Mar, el convergent Xavier Crespo, acusat de suborn passiu i prevaricació per haver acceptat regals de la màfia russa a canvi de favors municipals. El fiscal anticorrupció Fernando Bermejo també sol·licita una multa de 831.000 euros, la mateixa que per a la resta dels acusats del cas Clotilde: l’exregidor d’Urbanisme Josep Valls -a qui demana dos anys i tres mesos de presó, i una inhabilitació de 16 anys-; Andrei Petrov, cap de la màfia russa a Lloret -dos anys de presó-, i l’arquitecta Pilar Gimeno i l’expresident del Club d’Hoquei de Lloret Joan Perarnau, per a qui demana dos anys i un mes i dos anys de presó respectivament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el fiscal, la trama gira al voltant d’un complex immobiliari, amb un aparcament de 400 places, que estava a punt de construir l’empresa Development Diagnostic Company (DDC) -administrada per Petrov-, a l’antiga plaça de toros de Lloret. Crespo, Valls i Petrov haurien tingut diverses reunions, en què els dos càrrecs públics van traslladar a Petrov “la idea que podria obtenir facilitats administratives en la construcció del complex immobiliari a canvi de determinats favors”. Li van fer saber a Petrov, segons el fiscal, que en la condició d’alcalde i regidor d’Urbanisme, respectivament, els permisos i altres qüestions administratives i tècniques relacionades amb l’obra depenien d’ells i els havien de “tractar bé”.

Un cas que es remunta al 2008

Així, el cap de la màfia russa de Lloret va convidar, el febrer del 2008, al llavors alcalde del municipi, la seva parella i el seu fill a un viatge privat a Rússia, on també van ser convidats l’arquitecta Gimeno i la seva família. El viatge, valorat en uns 5.000 euros, va ser pagat, en la seva totalitat, en efectiu per Petrov, que a més va fer la petició expressa que no constés factura.

El cap de la màfia també va patrocinar els clubs esportius municipals d’hoquei i futbol, presidits per Perarnau, amb un total de 90.000 euros per temporada durant quatre anys. De fet, quan Petrov va deixar de pagar, Crespo es va reunir amb ell per dinar perquè li havien arribat notícies que Petrov “no estava content amb l’actuació de l’Ajuntament amb les obres que estava fent”. Poc després, el cap de la màfia va regalar un rellotge al llavors alcalde, valorat en 2.200 euros, pel seu aniversari.

Gràcies a aquests regals i patrocinis, l’empresa de Petrov no va presentar l’aval d’1,9 milions d’euros pactat en el conveni per garantir l’execució de les obres, ni va fer l’escriptura d’obra nova en la data prevista. “En realitat, DDC va començar les obres fins i tot abans d’haver-se aprovat el projecte”, destaca el fiscal, assegurant que el fet era conegut per Valls i Crespo.

Els dos càrrecs van demanar a la resta de la corporació municipal -que no coneixien els regals- que declaressin l’obra d’especial interès o utilitat municipal, imprescindible per aconseguir un estalvi en el cost de la llicència d’obra de la plaça. El 2009 l’Ajuntament va concedir una bonificació del 50% de la quota de l’impost sobre la construcció que, segons el fiscal, “va ser radicalment il·legal” i va causar un perjudici al consistori de 133.754 euros. A més, la prèvia declaració d’interès infringiria “frontalment” la llei.

CDC defensa el diputat i anuncia que lluitarà per l’arxiu de la causa

CDC va sortir en defensa de Crespo, exalcalde de Lloret i diputat de CiU, i va indicar que apel·larà perquè s’arxivi la causa contra ell. Davant la petició del ministeri públic, Convergència va manifestar que “el partit respecta escrupolosament les actuacions judicials i demana la màxima celeritat de la justícia per aclarir els fets”. El partit està “totalment convençut de la innocència de Crespo en les seves actuacions” i recorda, a més, que la seva defensa “està a l’espera de rebre formalment la comunicació de la petició de la fiscalia que s’ha filtrat [ahir] als mitjans de comunicació”. El partit va avançar que la defensa del diputat “presentarà un recurs d’apel·lació per demanar l’arxiu de la causa”.

stats