Política 19/05/2021

La Fiscalia arxiva la investigació a la CUP per la seva campanya de l'1-O

No veu "rellevància penal" en les despeses que el grup parlamentari va destinar a promoure el referèndum

ARA
1 min
Votació de l'1-O en un col·legi

BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona ha arxivat aquest dimecres una investigació que el 2019 havia obert al grup parlamentari de la CUP a instàncies de Ciutadans, tal com ha avançat El Punt Avui i confirma Efe citant fonts jurídiques. La formació taronja denunciava en una proposta de resolució al Parlament que els anticapitalistes havien destinat una part de la dotació pressupostària que per llei pertocava al grup a actes de promoció del referèndum de l'1-O. Finalment, l'òrgan ha determinat que es tracta d'uns fets sense rellevància penal.

Així, dona per acabades les indagacions sobre una possible malversació de fons públics, l'obertura de les quals va avançar l'ARA . Ho fa seguint ordres de la Fiscalia General de l'Estat, que es basa en un informe de la seva secretaria tècnica que descarta que les despeses sota sospita puguin considerar-se delicte. Concretament, es tractava de dues partides de 168.000 i 13.000 euros amb les quals el partit va pagar l'edició de díptics, llibres i vídeos vinculats al referèndum.

La fiscal encarregada de les diligències, Teresa Duerto, va interrogar un responsable que el 2017 era membre del secretariat, així com una vintena de testimonis vinculats a aquestes despeses, entre ells proveïdors de la campanya. El partit va insistir que es van aprovar durant l'estiu del 2017, mesos abans que el Tribunal Constitucional suspengués el referèndum i advertís de l'obligació de nombrosos càrrecs públics d'impedir-ne la promoció. Segons informa el Parlament, el grup parlamentari de la CUP va rebre una subvenció de 414.059 euros el 2015, la legislatura en què es va impulsar el referèndum d'autodeterminació.

stats