Política 18/09/2017

Els alcaldes pro referèndum comencen a declarar demà davant la fiscalia

Dimarts declararà l'alcalde de Mollerussa i dimecres els de Vilanova i la Geltrú i Valls

Pau Esparch / Gerard Pruna
3 min
Neus Lloveras és una de les citades pel fet de ser alcaldessa i diputada al Parlament

BarcelonaEls alcaldes que també són diputats al Parlament -i que per tant tenen la condició d'aforats- ja comencen a saber quan hauran de declarar davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per haver-se compromès a col·laborar amb la celebració del referèndum de l'1-O. Aquest dilluns l'alcalde de Valls i diputat de Junts pel Sí, Albert Batet, ha penjat al seu compte de Twitter la notificació judicial segons la qual haurà d'anar a declarar aquest dimecres 20 a les 12 del migdia. El mateix dia però mitja hora més tard està prevista la declaració de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'AMI, Neus Lloveras.

Abans que Batet i Lloveras declararà també l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, que ha estat citat demà dimarts també a les 12 del migdia. Des de la capital de Pla de l'Urgell, s'ha organitzat un autocar per anar demà dimarts a Barcelona i donar suport al seu alcalde en què s'hi desplaçaran diversos veïns, representants d'entitats com l'assemblea local de l'ANC, l'Orfeó Renaixença o l'associació de dones Albada, entre d'altres. També està previst que s'hi desplacin regidors de l'equip de govern, del PDeCAT, i periodistes. El vehicle està previst que surti de Mollerussa a dos quarts de nou del matí.

Per dijous ha estat citat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i ell d'Amposta, Adam Tomàs (ERC), tot i que en aquest cas hauran de declarar a la Fiscalia de Tarragona. En el mateix lloc però el pròxim dia 25 també estan citats els alcaldes de Deltebre, Lluís Soler (PDeCAT), i el de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), José Caparrós (ERC).

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va ordenar divendres citar a declarar alcaldes que són diputats al Parlament o al Congrés i que cedeixen locals per al referèndum de l'1-O. Maza va enviar aquesta citació específica dijous, tot i que no es va fer pública fins a aquest divendres, perquè els alcaldes que són diputats, pel fet d'ocupar un escó al Parlament o al Congrés, també són aforats.

Aquesta figura suposa una protecció legal que comporta un tractament judicial diferent. Per això, el fiscal general de l'Estat ha transmès ara aquesta ordre a Romero de Tejada i a la fiscalia del Suprem. El motiu és que si un jutge obre diligències contra els alcaldes que són diputats i cedeixen locals per a l'1-O, com que tenen la condició d'aforats, la seva causa s'haurà d'instruir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en el cas dels diputats al Parlament, o al Suprem, per al diputat al Congrés.

Tot i això, la instrucció de Maza per als alcaldes aforats és gairebé igual que la petició que ja va enviar aquest dimecres per demanar als fiscals en cap de les províncies de Catalunya que citin a declarar els més de 700 alcaldes que cedeixen locals per celebrar l'1-O. En aquella ocasió, Maza va advertir els Mossos d'Esquadra que si els batlles no compareixen els detinguin. L'ordre no es troba en la petició que va enviar ahir sobre els alcaldes aforats. El ministeri públic va reclamar que els batlles declarin, igual com ara ha sol·licitat amb els aforats, com a investigats i assistits per un advocat, per la seva "cooperació" en l'organització del referèndum.

L'ordre de Maza dirigida als fiscals en cap catalans va demanar investigar els batlles que apareixen a la llista que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha fet pública sobre les poblacions que cedeixen locals per al referèndum. Per als alcaldes aforats, el fiscal general de l'Estat ha tornat a agafar de referència la llista de l'AMI per determinar quins són els batlles amb càrrec de diputat que s'han d'investigar.

stats