Política 03/01/2012

La fiscalia demana que el cas Urdangarin no s'elevi a l'Audiència Nacional

Anticorrupció respon així a la demanda de la defensa de Jaume Matas que la causa deixi el jutjat de Palma

Efe
2 min

MadridLa Fiscalia Anticorrupció ha lliurat aquest dimarts al matí un nou informe al jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno en què insisteix que aquest tribunal no és competent per investigar les activitats d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, i sosté que el cas ha de romandre al jutjat de Palma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho han informat a Efe fonts d'aquesta Fiscalia especial, que han assenyalat que l'informe reitera els arguments exposats en un d'anterior presentat el passat 5 de desembre, quan Anticorrupció va respondre per primera vegada a la petició de la defensa de l'expresident balear Jaume Matas que fos l'Audiència Nacional la que investigués la peça separada referida a l'Institut Nóos.

La Fiscalia va assenyalar llavors, i reitera ara, que "no procedeix admetre la qüestió de competència plantejada per la representació de Jaume Matas".

Segons Anticorrupció, la investigació no ha permès acreditar cap dels supòsits que justificarien la competència de l'Audiència Nacional, segons el que estableix l'article 65 de la llei orgànica del poder judicial.

Aquesta norma atribueix a l'Audiència Nacional la investigació de defraudacions o maquinacions per alterar el preu dels béns "que suposin una greu repercussió en la seguretat del tràfic mercantil o en l'economia nacional" i els perjudicis patrimonials "a una generalitat de persones al territori de més d'una audiència [província]".

En aquest sentit, la Fiscalia va citar en l'informe de desembre un precedent en què el Tribunal Suprem rebutjava encomanar a l'Audiència Nacional un cas en el qual s'investigaven presumptes fets de defraudació a la Hisenda pública estatal per un valor aproximat de 21 milions d'euros.

Segons el sumari, el fiscal anticorrupció de Palma considera que Urdangarin i el seu soci a Nóos, Diego Torres, van obtenir de l'Institut uns ingressos de 5,8 milions d'euros, quantitat equivalent a la que aquesta entitat va percebre de les administracions públiques a través dels governs balear i valencià.

stats