Política 07/10/2016

La fiscalia de l'Audiència Nacional demana citar un regidor de la CUP a Vic per incitar a la sedició

Segons el ministeri públic, es dedueixen "indicis de criminalitat" en la conducta de Joan Coma, que va apel·lar a la desobediència als tribunals en un ple municipal

Europa Press / Ara
2 min
Joan Coma en una imatge penjada al compte de Twitter de la CUP

MadridLa Fiscalia de l'Audiència Nacional ha sol·licitat al jutge d'aquest òrgan Ismael Moreno que citi a declarar en qualitat d'investigat (el que abans s'anomenava imputat) el regidor de la CUP a Vic Joan Coma per un presumpte delicte d'incitació a la sedició. El regidor va apel·lar a la desobediència dels tribunals espanyols en un ple municipal al desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit remès al titular del jutjat central d'instrucció número 2, la Fiscalia assenyala que de la documentació remesa sobre els fets per part dels Mossos d'Esquadra es dedueixen "indicis de criminalitat" en la conducta de Coma.

A més de cridar a favor de la desobediència a les resolucions del Constitucional, el regidor va realitzar uns pronunciaments a favor de la independència durant el ple, que segons el fiscal "poden qualificar-se d'espontanis o individuals" i que compleixen els requisits del delicte de sedició. Segons la informació policial, el regidor va realitzar el seu discurs en to molt exaltat.

La Fiscalia afegeix que cal tenir en compte que el regidor és "persona constituïda en autoritat" i que va realitzar les manifestacions que cridaven "expressament" a la desobediència de manera pública.

Coma: "Em reafirmaré les vegades que faci falta"

Coma, que va assabentar-se per la premsa de la decisió de la Fiscalia, ha assegurat en declaracions a l'ARA que decidirà “col·lectivament” amb la resta de Capgirem Vic si va o no a declarar. És conscient, això sí, que per molt que decideixi desobeir la citació, és probable que la Guàrdia Civil el “vagi a buscar” i acabi declarant.

“Farem una defensa política de la desobediència. Em reafirmaré amb el que vaig dir les vegades que faci falta”, assegura convençut. Coma considera la petició de la Fiscalia com una evidència més que “l’Estat va a la contra” de la democràcia. “Faltaria més que en un ple no poguéssim defensar les nostres idees”, lamenta.

Un cas sense precedents

El cas de Joan Coma no té precedents, perquè és la primera vegada que el ministeri públic sol·licita que s'imputi un càrrec polític a l'Audiència Nacional. Al març, ja va transcendir que la Fiscalia de l'Audiència Nacional va demanar la imputació de Coma per haver fet aquestes declaracions durant el ple que va aprovar la moció a favor de la resolució del 9-N. L'Audiència va admetre la reclamació de la Fiscalia i a finals de març va citar a declarar el regidor vigatà.

Aleshores, es va crear un grup de suport al regidor i es va convocar una manifestació sota el lema 'Per les llibertats ni un pas enrere'. Precisament ahir, durant el debat de política general, el Parlament va aprovar una proposició contra "la judicialització per part de l’estat espanyol" que va ser presentada per Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot.

La proposició expressa el compromís de la cambra per defensar "tots els càrrecs electes amenaçats per les institucions jurídiques i policials de l'estat espanyol". En el text, el Parlament donava el seu suport explícit a l'expresident Artur Mas i als membres del seu Govern investigats pel 9-N, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, i també explicitava el suport a Montse Venturós, alcaldessa de la CUP a Berga, i a Joan Coma.

stats