Política 01/10/2020

La Fiscalia es reafirma en la necessitat de seguir investigant Joan Carles I

El ministeri públic demana arxivar la querella presentada per Òmnium contra el rei emèrit

Ot Serra
2 min
La figura de Joan Carles I ja només és tabú al Congrés

MadridEl fiscal del Tribunal Suprem que investiga Joan Carles I, Juan Ignacio Campos, es reafirma en seguir investigant per acabar de decidir si sol·licita que s'obri una causa judicial contra ell. En un escrit fet públic aquest dijous en el qual rebutja l'admissió a tràmit d'una querella d'Òmnium Cultural contra el rei emèrit, Campos sosté que les diligències que ha anat ordenant per determinar si demana investigar l'antic monarca han "avançat qualitativament i quantitativament". "La comissió rogatòria sol·licitada en el seu moment a la Fiscalia de Ginebra obre noves perspectives i la necessitat de ser complementada amb la pràctica d'altres diligències que, sens dubte, obriran un ventall de possibilitats", assegura el fiscal del Suprem, que apunta que encara espera més informació de Ginebra.

En l'escrit, el ministeri públic rebutja d'altra banda una querella d'Òmnium per blanqueig de capitals, tràfic d'influències i suborn passiu, entre altres delictes, pels mateixos motius pels quals també s'han desestimat altres iniciatives legals contra Joan Carles I: que els fets a què fan referència són anteriors a la seva abdicació i, per tant, estava protegit per la inviolabilitat. "La Fiscalia espanyola ha triat l'1-O per demanar que s'arxivi la querella d'Òmnium contra el rei emèrit. Els poders de l'Estat continuen treballant per protegir les vergonyes del Borbó", ha lamentat l'entitat sobiranista en una piulada a Twitter, en la qual ha recordat que a Suïssa la investigació segueix el seu curs.

L'Associació Atenes - Juristes pels Drets Civils demanava adherir-se també al procediment contra el monarca i que la Fiscalia cessés en les seves investigacions, adduint que amb l'entrada d'aquesta querella s'obria un nou procés judicial. El ministeri públic ho rebutja perquè considera que només ha de paralitzar i fer entrega d'allò que hagi recollit en un jutjat en el moment que s'ha obert efectivament una causa judicial. I això passa quan s'ha admès a tràmit una querella, i no és el cas.

Així, la Fiscalia es reafirma en continuar les investigacions. "Els fets i períodes investigats en un i altre procediment no són exactament iguals", apunta el ministeri públic. Tot i que en aquest escrit no ho diu, s'està indagant si un cop Joan Carles I ja va abdicar va cometre algun delicte, més enllà del possible cobrament de comissions per l'adjudicació de les obres de l'AVE a la Meca. Un cop no era rei ja no seria inviolable, i una de les claus és saber si la suposada il·legalitat que hagués comès després de l'abdicació tindria connexió amb accions comeses durant el seu regnat. Bàsicament, cal determinar si se'l pot investigar per blanqueig de capitals quan ja no era rei, encara que els diners provinguessin d'un presumpte suborn mentre sí que ho era.

En aquest escrit, la Fiscalia no fa cap referència al fet que Joan Carles I hagi fugit als Emirats Àrabs Units. El seu advocat va voler deixar clar el 3 d'agost, el dia que es va donar a conèixer que marxava, que estava a disposició de la justícia sempre que se'l cités. De moment, ni Suïssa ni Espanya no ho han fet. La Fiscalia del Suprem segueix investigant per decidir si mou fitxa.

stats