Política 14/09/2017

La fiscalia ordena també a les policies locals evitar l’1-O

Els Mossos encara no ho han notificat als agents

Xavi Tedó
2 min
La fiscalia ordena també a les policies locals evitar l’1-O

BarcelonaTots els cossos policials ja tenen el mandat de frenar el referèndum de l’1 d’octubre. Després que la Fiscalia Superior de Catalunya comuniqués dimarts als Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que han d’adoptar totes les mesures necessàries per evitar la promoció i la realització de l’1-O, ahir l’ordre es va traslladar a les policies locals. La fiscalia ha ordenat a tots els cossos municipals de Catalunya requisar les urnes i la resta de material electoral. Els quatre fiscals en cap de les províncies catalanes van emetre ahir una instrucció perquè els Mossos facin saber a tots els caps de les policies locals que han d’actuar com a policia judicial, treballar per evitar la celebració del referèndum i requisar tot el material electoral. La condició de policia judicial els permetria entrar en els col·legis electorals que el Govern habiliti en els municipis on els ajuntaments es neguin a cedir espais. Aquesta instrucció complementa la que aquest dimarts va emetre la Fiscalia Superior de Catalunya en el mateix sentit i dirigida explícitament als Mossos d’Esquadra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els fiscals en cap provincials es van reunir ahir amb els responsables dels Mossos d’Esquadra, la policia espanyola i la Guàrdia Civil, que seran els encarregats de fer arribar la directriu als seus subordinats. En la seva instrucció, la fiscalia recorda que la llei de policies locals de Catalunya del 1991 habilita les policies municipals per actuar com a policia judicial a les ordres de fiscalia i jutges. Sota aquesta premissa, ordena als agents locals “elaborar de forma urgent l’informe o atestat oportú” quan coneguin algun acte preparatori, que es remetrà “amb caràcter urgent al fiscal competent amb còpia a la policia judicial dels Mossos d’Esquadra a efectes de coordinació”. Els policies locals hauran de practicar “de manera immediata les diligències necessàries per acreditar els fets delictius i determinar les responsabilitats penals exigibles”. La missió encomanada ara a la policia local, com a la resta de cossos policials, consisteix a requisar urnes, sobres electorals, manuals d’instruccions per als membres de les meses electorals, impresos i propaganda electoral, elements informàtics i qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del “referèndum il·legal”. L’escrit, com ja és habitual, recorda els “reiterats” pronunciaments del Tribunal Constitucional contra el referèndum i l’obligació de totes les autoritats d’impedir-lo. Fonts del departament d’Interior van explicar ahir a l’ARA que la notificació encara no s’ha enviat.

Buch: “No perseguiran urnes”

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, va garantir ahir que no acataran l’ordre judicial que insta les policies locals a perseguir les urnes, les paperetes i els sobres del referèndum. “La policia local no és policia judicial. No farem servir eines democràtiques del nostre poble per perseguir les urnes”, va sentenciar.

stats