Política 05/11/2017

Puigdemont i els quatre consellers s'entreguen a la justícia belga

El jutge d'instrucció decidirà abans d'aquest dilluns al matí si els allibera o els envia a la presó

Laia Forès
2 min
Carles Puigdemont a l'interior de l'edifici on hi ha la fiscalia i els jutjats d'instrucció de Brussel·les, on ha declarat avui juntament amb els quatre consellers que són a Bèlgica amb ell

Brussel·lesCarles Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell a Bèlgica –Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig– ja s'han entregat a la justícia belga. S'han presentat voluntàriament a una comissaria de policia a les 09.17 després d'haver pactat el seu lliurament amb la fiscalia, tal com l'advocat del president, Paul Bekaert, havia avançat fa uns dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop lliurats han estat "privats de llibertat" i traslladats a la seu de la fiscalia, un edifici on també hi ha el jutjat d'instrucció. "Puc confirmar que les cinc persones reclamades per Espanya s'han presentat a la policia aquest matí", ha afirmat el portaveu de la fiscalia, Gilles Dejemeppe.

Els cinc polítics han estat traslladats amb vehicles policials camuflats, per fer-ho amb discreció, i sense manilles. "No en portaven perquè no representen una amenaça per als policies", ha explicat Dejemeppe.

Menys opcions a ser candidat als comicis del 21-D

El jutge d'instrucció haurà de decidir si els manté arrestats fins que decideixi sobre l'ordre de detenció o els deixa en llibertat amb mesures cautelars, l'opció més probable. Segons fonts judicials, entre les mesures hi podria haver, a més a més de l'obligació "de residir a Bèlgica", la prohibició de tenir relacions amb els mitjans de comunicació, una mesura que frustraria la seva intenció de ser candidat a les eleccions del 21-D.

En el cas que el jutge decidís no alliberar-los, serien enviats a la presó. Segons Dejemeppe, el magistrat prendrà una decisió abans de demà al matí. Aquesta tarda, Puigdemont i els consellers prestaran declaració i el més probable és que el jutge prengui la decisió al vespre.

Jutge neerlandès

Tot i que Puigdemont s'expressa bé en francès, tant el president com els consellers han escollit fer el procés judicial en neerlandès (a Brussel·les les dues llengües són oficials i a la justícia els afectats poden escollir l'idioma), amb l'ajuda d'intèrprets."Potser han seguit el consell dels seus advocats", ha afirmat el portaveu de la fiscalia de Bèlgica.

El jutge d'instrucció assignat és neerlandòfon, però el seu nom no és públic. Probablement, els advocats que representen els cinc membres del Govern han escollit el procediment en neerlandès perquè el jutge tingui més sensibilitat amb el Procés. A Bèlgica, el partit més votat a Flandes és el nacionalista N-VA, formació que ha condemnat l'actuació del govern espanyol en la crisi política entre Catalunya i Espanya.

Cita pactada

La fiscalia de Brussel·les –a la qual ha derivat el cas la fiscalia federal de Bèlgica– havia anunciat aquest matí que s'hauria de detenir Carles Puigdemont i els quatre consellers que són amb ell a Bèlgica abans que es presentessin davant del jutge d'instrucció que ha de decidir sobre l'euroordre emesa per l'Audiència Nacional espanyola. Al final, tots cinc s'han lliurat a la policia amb una cita pactada entre la fiscalia i els advocats.

stats